Laatste stop 'Museum van' in Amsterdam

Vanaf 3 november is het pop-up museum van tv-chefkok Yvette van Boven te bezoeken. Niet zoals de andere tijdelijke musea op treinperrons, maar dit keer in het Tropenmuseum in Amsterdam. Na een rondreis deze zomer langs treinstations in het hele land, waarbij wachtruimtes werden omgebouwd tot mini musea, is het tijd om het project af te sluiten.
Yvette van Boven met een item uit het museumdepot. Foto Sacha de Boer
Yvette van Boven met een item uit het museumdepot. Foto Sacha de Boer

Internationale eetculturen

Aan de hand van persoonlijke verhalen koos Yvette van Boven haar favoriete objecten uit een enorme, voor publiek verborgen, museumcollectie. Ze geeft hiermee een blik op internationale eetculturen. Koken en eten speelt een belangrijke rol in het leven van Yvette. Opvallend voor haar was dat er overal ter wereld dezelfde uitvindingen zijn gedaan op het gebied van vorm, gewoon omdat dit nu eenmaal de beste functie biedt. Potten, borden, lepels en allerlei bijzonder kookgerei en bewaarmethodes. Kijk maar eens mee: 

Vier tijdelijke stationsmusea

De verborgen schatten van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum van Volkenkunde komen naar je toe. Op vier treinstations werden afgelopen zomer in de transparante wachtruimtes op perrons tijdelijke musea ingericht. Het musem van Yvette is na het museum van Filemon in Zwolle, museum van Soufiane op station Utrecht Centraal, Kenny B op station Arnhem Centraal en Floortje Dessing op station Leiden Centraal het vijfde ‘mini-museum’  van het project.' Met dit project bracht ProRail verborgen schatten van over de hele wereld naar treinreizigers toe (foto's). Deze bijzondere musea worden mogelijk gemaakt door ProRail, NS en Bankgiro Loterij. 

Prettig wachten

Op stations komt alles samen, je komt er mensen uit alle windstreken tegen. Door deze mini-musea kregen reizigers een inkijkje in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten. ProRail wil dat reizigers snel hun weg vinden op stations en prettig kunnen wachten. Daarom is de inrichting van de perrons met meubilair, bewegwijzering en reisinformatie overal hetzelfde. ProRail is pro helderheid, maar anti eenheidsworst. We willen dat er ook ruimte is voor verrassing, verbinding en inspiratie voor reizigers. Meer over ons programma vind je op prorail.nl/prettigwachten.

Gepubliceerd op