Nr 53: nieuwe vervoerder, nieuwe treinverbinding!

Nieuws

6 september 2016

ProRail heet een nieuwe vervoerder welkom op het spoor. In de zomer van 2017 rijdt Abellio NRW (een dochter van NS) een internationale treindienst tussen Arnhem – Emmerich – Oberhausen – Düsseldorf. En daarmee staat de teller van het aantal vervoerders en rechthebbenden op het Nederlandse spoor op 53.

Abellio NRW tekende deze week de zogenaamde toegangsovereenkomst met ProRail. Daarmee hebben zij recht om bij ons ruimte op het spoor aan te vragen. ProRail verdeelt de ruimte op het spoor tussen alle vervoerders en andere rechthebbenden.

Wie rijden er allemaal op ons spoortje?

De NS kennen we allemaal. Maar welke andere vervoerders maken er eigenlijk gebruik van het Nederlandse spoor? Dat zijn er nogal wat. Namelijk 53, die samen 152 miljoen treinkilometers per jaar maken. Dat is best veel.

Er zijn bekende namen bij zoals NS, Veolia, Syntus, Connexxion en Arriva. Deze spoorwegondernemingen rijden tussen alle ruim 400 Nederlandse stations en brengen reizigers van punt a naar b binnen en buiten Nederland. Er rijden dagelijks zo’n 5000 reizigerstreinen van hot naar her.

Goederenvervoer

Er maken op dit moment ook zo’n 20 goederenvervoerders gebruik van het spoor.  Zij gebruiken goederenlijn de Betuweroute en andere spoorlijnen om goederen te transporteren in binnen- en buitenland.  DB Cargo is een bekende goederenvervoerder.

Er zijn bijvoorbeeld ook bedrijven die eigen treinen hebben om hun spullen te rangeren, zoals Cargill. En ook bedrijven die op hun bedrijventerrein spoorrails hebben zoals Tata steel en Pon. Jaarlijks vinden er zo’n 45 miljard tonkilometers (aantal ton x het aantal vervoerde kilometers) plaats op het spoor.

Werktreinen

En dan de aannemers en andere leveranciers van ProRail. Ook zij gebruiken het spoor om materialen naar de spoorwerkplaatsen te brengen en af te voeren. Ook zijn er speciale meettreinen die de stand van het spoor continu onderzoeken. Belangrijke informatie voor ons om goed onderhoud te kunnen doen.  

Rechthebbenden

Dan zijn er ook nog speciale typen van vervoer op het spoor. Zoals museumtreinen, stoomtreinen, dinertreinen. Ook zijn er partijen (rechthebbenden) die spoorruimte bij ons mogen inkopen en vervolgens treinen bij vervoerders huren. 

Toestemming

Alle vervoerders hebben toestemming om op het Nederlandse spoor te rijden. Die toestemming krijgen ze eerst van de inspectie leefomgeving en transport. Vervolgens sluit ProRail contracten af met deze vervoerders en kunnen zij capaciteit op het spoor aanvragen bij ons. Wij verdelen de jaarlijks de ruimte op het spoor. Ieder jaar is dat een flinke puzzel. Want ieder jaar zijn er in totaal zo’n 3,3 miljoen treinritten op het Nederlandse spoor. Lees meer hierover in het nieuwsbericht: Ruimte verdeeld op het spoor, meer treinen.

Alle vervoerders op een rijtje: prorail.nl/vervoerders/onze-klanten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers