Oversteekhulp bij overweg in Haarlem

Nieuws

10 januari 2018

ProRail test vanaf dinsdag 9 januari de nieuwe 'oversteekhulp' bij een overweg in Haarlem. Een hulpmiddel voor mindervalide passanten, die zo rustig en veilig kunnen oversteken. De test duurt drie maanden.

Wat is de oversteekhulp?

De Oversteekhulp is een informatiezuil dichtbij een overweg, die aangeeft of passanten rustig kunnen oversteken of dat er binnen korte tijd een trein aankomt. Is het symbool groen, dan kan men in alle rust oversteken. Als er een witte trein wordt getoond komt er binnenkort een trein aan en zal de overweg in werking treden. Als de witte trein wordt getoond, kan de langzamere voetganger dus besluiten om te wachten tot de trein voorbij is en het groene symbool weer verschijnt. De Oversteekhulp is alleen een hulpmiddel. De overweginstallatie (bellen, lichten en bomen) blijft leidend.

Voor wie?

De test richt zich met name op ouderen, waarom? Gebleken is dat met name ouderen die onzeker en minder mobiel zijn in het verkeer in problemen kunnen raken op de overweg. Als de bellen gaan rinkelen terwijl ze aan het oversteken zijn kunnen zij schrikken of in paniek raken, gehaast gaan oversteken en daarbij ten val komen of ‘bevriezen’ op de overweg. Dit kan gevaarlijke en angstige situaties tot gevolg hebben.

Een ander risico is dat als langzame ouderen op de overweg zijn wanneer de bomen dalen, ze niet snel genoeg kunnen oversteken en opgesloten raken op de overweg. Sommige ouderen mijden een overweg zelfs om bovenstaande redenen en worden daardoor in hun mobiliteit beperkt.

De test

Aan de hand van de test, die drie maanden duurt, kijken we of de Oversteekhulp er inderdaad voor zorgt dat ouderen rustiger en comfortabeler kunnen oversteken. Tijdens de test onderzoekt TNO of ouderen de Oversteekhulp begrijpen en prettig vinden, en hoe ze zich gedragen bij de spoorwegovergang met een Oversteekhulp. Dit doet TNO door een aantal passanten uit de doelgroep te enquêteren. Na de test halen we de Oversteekhulp weg en evalueren we de uitkomsten. Op basis daarvan wordt besloten of de Oversteekhulp succesvol is en of deze wordt toegepast op meerdere overwegen.

ProRail voert de test uit in opdracht van het Landelijk Programma Overwegen (LVO). Opdrachtgever voor dit programma is ministerie Infrastructuur & Waterstaat.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers