ProRail pakt gevaarlijke overweg Den Dolder aan

ProRail maakt een einde aan de gevaarlijke verkeerssituatie op de beveiligde spoorwegovergang in Den Dolder. De gemeente Zeist is hier eerder deze week akkoord mee gegaan.

Gesprekken met gemeente

Al sinds 2002 was ProRail in gesprek met de gemeente Zeist over de gevaarlijke verkeerssituatie. Dit resulteerde in 2017 tot de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor door. Dankzij de onderdoorgang hoeven scholieren niet langer over de gevaarlijke overweg op de Dolderseweg om op school te komen.

Omleidingsweg

Een volgende stap is nu om een omleidingsweg aan te leggen voor autoverkeer. Daarna passen we de overweg aan: die wordt alleen nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Dit maakt de situatie ter plaatste veel overzichtelijker.

Verkeersslachtoffers

De overweg staat te boek als een van de gevaarlijkste beveiligde overwegen in Nederland. Hier zijn in het verleden verschillende verkeersslachtoffers gevallen.In de nieuwe dienstregeling rijden twee extra treinen per uur op het traject Utrecht-Amersfoort-Zwolle. Het risico op verkeersslachtoffers zou daardoor toenemen. De nieuwe dienstregeling gaat in december in. ProRail hoopt met de aanpassingen de kans op nieuwe verkeersslachtoffers flink te verkleinen. 

Vervolg

Het is nog niet bekend wanneer we de autoweg omleiden en de overweg aanpassen. Wat ons betreft, gebeurt dit zo snel mogelijk. Voorafgaand bespreken wij samen met de gemeente, bewoners en ondernemers hoe wij ieders belangen zo goed mogelijk kunnen behartigen.

Gepubliceerd op