Spookstations in Nederland

Vorige maand vroegen wij jullie om je #spoorvraag met ons te delen. Wij hebben veel leuke vragen ontvangen, de ene praktisch en de andere technisch, maar deze spoorvraag vonden we wel heel origineel: 'Hoeveel spookstations heeft Nederland?'

Spookstations 

Een spookstation is een station dat niet meer gebruikt wordt als in- en uitstaphalte voor de trein, wel moet er nog (een deel van) een perron of stationsgebouw aanwezig zijn. Stations kunnen om diverse redenen niet meer gebruikt worden, bijvoorbeeld als bouw van het station in economisch goede tijden is gestart, maar vervolgens nooit is afgemaakt of in gebruik is genomen. Een voorbeeld hiervan is het station Lelystad Zuid. Dit station is gebouwd, maar door een minder snelle groei van de stad dan verwacht ligt het station momenteel nog in onbebouwd gebied.

Hoeveel spookstations zijn er in Nederland?

Volgens Wikipedia zijn er op dit moment 13 spookstations in Nederland. Station Rotterdam Bergweg, IJmuiden Casembrootstraat, Westerveld, Rotterdam Hofplein, Lelystad Zuid, Lisse, Maarsbergen, Soestduinen, Stroe, Velsen-IJmuiden Oost, Velsen Zeeweg, Vogelenzang-Bennebroek en Rotterdam Wilgenplas. Met de sluiting van station Geerdijk vorige week, staat de teller nu op 14. Ken jij nog een spookstation? Laat het ons dan weten via socialmedia@prorail.nl, zodat we het volledige antwoord aan vragensteller Julyan kunnen geven. 

Chocolade sporen 

Ook de overige spoorvragen vonden wij erg leuk en wij beantwoorden de komende weken natuurlijk alle vragen. Als bedankje voor alle inzendingen hebben wij tien chocolade sporen verloot onder de inzenders. Dit zijn de winnaars: @Thieme12 @S_Rich12 @Lucvangerrevink @Martijnerd @Julyen_W @Jelle_Timmermans @Joost.resink @Gaming_and_tech @OVnieuwsInfo en Robert van Rees. Gewonnen? Stuur je contactgegevens naar socialmedia@prorail.nl, dan komen de chocolade sporen jullie kant op. 

Update

Na vele inzendingen kunnen we de lijst inmiddels al aanvullen met de volgende spookstations: 

  • Station Hulshorst (Gelderland)
  • Station Onze Lieve Vrouw Ter Nood (Noord-Holland)
  • Station Doetichem West (Gelderland)
  • Station Boskoop Snijdelwijk (Zuid-Holland)
  • Station Amsterdam De Vlugtlaan (Noord-Holland)
  • Station Hengelo FKB stadion (Overijssel) 
  • Station Gronsveld (Limburg)
Gepubliceerd op