Fietsparkeren bij stations

Niets makkelijker dan fietsen naar het station. Veel treinreizigers doen dat, en hun aantal groeit. Wij vinden het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en gemakkelijk kunnen terugvinden. Hoe maken we op een slimme manier meer ruimte voor de fiets? ProRail, NS en gemeenten werken daarin nauw samen.

Gemak van deur tot deur

Een paar cijfers: circa 50% van de dagelijkse 1,3 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten. ‘Reizen met de trein is een van de duurzaamste vormen van vervoer. Door het bouwen van 20.000 fietsenstallingen per jaar maken we duurzame mobiliteit mogelijk: voor nu en in de toekomst.

‘Weesfietsen’ weg

Tot zo’n 20% van de plekken in fietsenstallingen wordt permanent bezet door ‘weesfietsen’: fietsen die niet of te laat worden opgehaald. Daarom zijn er in diverse stallingen pilots met een innovatief digitaal fietsparkeersysteem. Dat bijhoudt wanneer een fiets is geplaatst – zodat de stallingsbeheerder (NS Fiets of de gemeente) te lang gestalde fietsen kan verwijderen. Via een scherm is snel zichtbaar welke plekken nog vrij zijn. Een gemak voor de reiziger.

‘Buitenmodelfietsen’

ProRail en NS testen in vier fietsenstallingen een fietsenrek dat geschikt is voor ‘licht afwijkende’ fietsen, bijvoorbeeld met een krat of kinderzitje. Dit soort fietsen past niet goed in de standaardrekken en belemmeren het stallen van fietsen in de rekken eromheen. Het aantal licht afwijkende fietsen verschilt per stalling. Het gaat gemiddeld om 15 tot 20 procent van het totaal geparkeerde fietsen.

Driewielers en grote bakfietsen zijn ‘buitenmodelfietsen’ en vallen in een andere categorie. In veel stallingen wordt voor dit soort fietsen al een maatwerkoplossing geboden. Als deze pilot een positieve uitkomst heeft zullen deze voorzieningen opgenomen worden in de standaarden van ProRail en op meer stations gaan verschijnen.

Meer fietsparkeerplekken

Sinds 2000 hebben we op circa 400 stations bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen of kelders. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 500.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar zo'n 600.000 in 2025. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.