Seinstoring

De seinen langs het spoor geven aan of een trein kan doorrijden of moet stoppen. Bij een groen sein is het spoor vrij en kan de trein verder rijden. Bij een rood sein moet de machinist stoppen. Wissels staan bijvoorbeeld niet goed, of er staat nog een andere trein op het spoor. Als een sein rood blijft terwijl daar geen reden voor is, spreken we van een seinstoring.

Kapotte lamp of verbinding

Een seinstoring kan verschillende oorzaken hebben. In het sein zelf, als de verbinding of voeding niet goed is, of het seinlampje kapot is bijvoorbeeld.

Wat betekent het voor het treinverkeer?

Bij een storing van één sein bekijkt de verkeersleiding of het verantwoord is om de trein toch verder te laten rijden. Vaak duurt dit niet zo lang. Een seinstoring in de buurt van stations kan wat langer duren. Doordat daar veel wissels liggen, is de controle complexer. Als de trein verder mag rijden, is dat vaak met beperkte snelheid. Zodat de machinist op tijd kan reageren als er iets aan de hand is.

Als de storing bij meerdere seinen gebeurt, duurt de storing langer. Het gebied is dan te groot om te overzien, waardoor treindienstleider niet met zekerheid kan zeggen of het veilig is om de trein te laten rijden. Een monteur moet dan eerst de storing verhelpen, waar die ook zit.

Wat is een seinstoring? Een uitleg over deze storing in animatie