Storing door externe factoren

Het treinverkeer kan gehinderd worden door gebeurtenissen van buitenaf. Door mensen, of door andere externe oorzaken. Dit noemen we ook wel ‘derdenstoringen’.

Bermbranden

Bij warm weer kan een vonk in een droge berm een bermbrandje veroorzaken. Bijvoorbeeld als de trein moet remmen. Bij werkzaamheden waar vonken ontstaan, zoals het slijpen van het spoor, zetten we dan ook een brandwacht in. Daarnaast maaien we tijdig de bermen.

Spoorlopers

Mensen die langs het spoor lopen, veroorzaken veel vertraging. Dat is niet altijd bewust, of een vorm van vandalisme. Het gaat ook om wandelaars, mensen die hun hond uitlaten of spelende kinderen. Deze spoorlopers zien we vooral bij natuurgebieden of waar een camping naast het spoor ligt. Treinen moeten flink remmen als er spoorlopers zijn.

Dieren op het spoor

Er komen soms ook dieren op het spoor terecht. Ook dan moet de trein in de remmen. We nemen maatregelen om te voorkomen dat dieren op het spoor kunnen komen. En, met resultaat.

Vandalisme

Helaas gebeurt het: mensen vernielen moedwillig iets, of er worden voorwerpen op het spoor gelegd. Hierdoor ontstaat er schade aan het spoor of materieel. Deze ‘spoorlopers’ veroorzaken bovendien vertraging.

Koperdiefstal

Koper wordt gebruikt op het spoor om stroom te geleiden. Koperdiefstal geeft dan ook veel overlast en vertraging: zonder stroom kunnen treinen niet rijden. We gaan koperdiefstal op verschillende manieren  tegen.

Wat betekent het voor het treinverkeer?

Als er schade aan het spoor is, kunnen treinen vertraagd zijn. Of omgeleid worden, als de schade ernstig is. Bij gebeurtenissen op het rond het spoor, zoals mensen of dieren die op het spoor lopen, moeten treinen remmen. Waardoor er ook vertraging optreedt.

Storingen door koperdiefstal, spoorlopers, vandalisme, defecten en dieren, een uitleg in animatie