Wisselstoring

Wissels op het spoor zorgen ervoor dat treinen van spoor en richting veranderen. De mechanisch beweegbare delen moeten foutloos en volledig in de juiste positie zijn ingesteld. Als dat niet lukt, is er een wisselstoring. De trein mag dan niet over het wissel rijden.

Oorzaken in het wissel

De beweegbare onderdelen van wissels kunnen geblokkeerd worden door sneeuw, steentjes, takken of andere voorwerpen. Of de onderdelen zijn stroef geworden doordat de motor die ze aandrijft te zwaar wordt belast. We zorgen er dan voor dat het wissel gesmeerd wordt. Soms werkt de motor niet goed, of is de bekabeling defect waardoor er geen stroom is. Dat moet dan gerepareerd worden.

Aansturende computer

Ook kan het gebeuren dat er een fout zit in de computer die het wissel aanstuurt, of in de verbinding tussen de computer en het wissel. Hierdoor ontvangt het wissel geen ‘commando’ om te bewegen. Dit komt maar zelden voor.

Wat betekent het voor het treinverkeer?

Dat hangt van de plek van het wissel af. Soms kan een trein om een defect wissel heen rijden, waardoor er weinig vertraging is. Het kan wel dat de trein dan via een ander spoor en dus op een ander perron op het station aankomt.

Maar een defect wissel kan ook een heel stationsgebied blokkeren en het treinverkeer verstoren. Zodra het wissel gerepareerd is, wordt het treinverkeer weer snel opgestart. Het kan dan wel even duren voordat alle treinen weer volgens de dienstregeling rijden.

Wat is een wisselstoring? Een uitleg in animatie