Kwartshoudende ballast : Afspraken

Om kwartshoudende stenen voor ballast veilig te verwerken heeft ProRail samen met de spooraannemers afspraken gemaakt. Die afspraken zijn erop gericht om bij het verwerken van de stenen binnen de grenswaarden voor kwartsstof te blijven.  

  • De stenen worden in de groeve gewassen, zodat er minder stofontwikkeling mogelijk is in het vervolg van het verwerkingsproces. 
  • De stenen worden zoveel mogelijk nat gehouden op momenten dat er stofvorming zou kunnen optreden. 
  • Spoormedewerkers dienen een persoonlijk beschermingsmiddel (bijvoorbeeld een FFP-3 stofmasker) te dragen als dat nodig is. 
  • ProRail investeert in materieel (hulpmiddelen) waarmee nog veiliger gewerkt kan worden. Bijvoorbeeld in de StofArmLosTrein (SALT), waarmee ballast nat kan worden gehouden en waarmee ballast van afstand in het spoor gestort kan worden.

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers