Veilig werken : Kwartshoudende ballast

De stenen onder dwarsliggers en spoorstaven noemen we ballast. Deze stenen zijn van cruciaal belang voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het spoor. Het zorgt ervoor dat de krachten in en op het spoor afgedragen worden naar de ondergrond en het zorgt voor een goede afwatering. Het biedt ook weerstand aan grote temperatuurkrachten die ontstaan als spoorstaven te heet worden in de zomer. Dat voorkomt spoorspattingen.

Kwarts in ballast 

De stenen die worden verwerkt tot ballast, bevatten meestal kwarts. Dat is een veelvoorkomend mineraal in de aardkorst. Kwarts is op zich niet schadelijk voor de gezondheid, maar wanneer met kwartshoudende materialen gewerkt wordt, is het belangrijk om maatregelen te nemen. Zoals het nat houden van het materiaal. Als dat niet kan, of onvoldoende effect heeft, moet er een persoonlijk beschermingsmiddel, bijvoorbeeld een stofmasker, gedragen worden. 

In de stof die door schuren, slijpen, boren of verplaatsen vrijkomt, kunnen namelijk heel kleine kwartsstof-deeltjes zitten. Die kunnen in de longen terechtkomen; ze zijn 'respirabel'. Wie langdurig en onbeschermd werkt met kwartshoudende materialen, wordt blootgesteld aan deze kwartsstof en loopt risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals stoflongen of longkanker.

Bekijk: In deze animatie laten we zien hoe het de stenen onder het spoor komen en wat we doen om gezondheidsrisico's bij de verwerking van ballast te minimaliseren

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers