: De nachttrein in beweging

Wat was het een feest toen de NightJet vorig jaar haar herintrede deed. Na ruim vier jaar stilte is Nederland sinds voorjaar 2021 weer aangesloten op het Europese nachttreinnet. En daar lijkt het niet bij te blijven. De Europese nachttrein komt in beweging. 

De omslag

Liggende passagiers nemen meer ruimte in dan zittende. Dat was een van de redenen waarom de CityNightLine in 2016 voor het laatst naar Nederland reed. Niet rendabel genoeg. Toch is die tendens omgeslagen: overal in Europa zien bedrijven brood in de trein. Niet gek, volgens Reinout Wissenburg, directeur Duurzaamheid bij ProRail. “Het klimaat staat hoog op de agenda en daarmee de herwaardering van de trein. Deze ondernemers hebben we nodig. Zonder hen gaat er niets veranderen.”

Nieuwe verbindingen

Hoewel in 2021 vervoerder Thello de nachttrein naar Milaan en Venetië staakte, poppen overal nieuwe initiatieven op. Niet alleen van nationale vervoerders als ÖBB (Oostenrijk) en SBB (Zwitserland), maar ook van kleinere ondernemers.

Zonder deze ondernemers gaat er niets veranderen.

Reinout Wissenburg directeur duurzaamheid bij ProRail

Verder met de nachttrein

GreenCityTrip rijdt deze zomer al met TUI naar Praag, Wenen, Berlijn, Göteborg, Dresden, Linz en Salzburg. In het najaar komen daar nog Malmö, Kopenhagen, Stockholm en Boedapest bij.

Ook het Nederlands-Belgische bedrijf European Sleeper smeedt plannen voor de toekomst: een nachttrein naar Barcelona voor eind 2023 en een nachttrein van Brussel naar Praag. Daar komt ook nog een samenwerking met Sunweb bij. Naar verwachting resulteert dat in nachttreinen naar zonnige Franse stranden.

Duurzaam reizen

ProRail wil reizigers en bedrijven stimuleren om vaker voor de trein te kiezen. Ook internationaal. Dat is niet alleen veilig en snel, maar ook duurzaam. Alleen dan gaan we de klimaatdoelen uit de Europese Green Deal halen en houden we Nederland nu en in de toekomst duurzaam bereikbaar. 

Zo halen we de Green Deal wél

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers