Rails naar de race : Rails naar de race: 10.000 reizigers op je station

Willie Pronk maakte in 2022 samen met NS de stations op de lijn Amsterdam-Zandvoort klaar voor het Formule 1-weekend. In 2023 doet haar collega Martin Hendriks dit.

Crowdcontrol  

“10.000 reizigers per uur. Om die soepel door de stations van Zandvoort aan Zee en Haarlem te laten stromen, moest er verbouwd worden. De plannen daarvoor maakten we een paar jaar geleden al, samen met NS en onze afdeling Veiligheid. Crowdcontrolexperts dachten mee."

Even voorstellen

Wie? Willie Pronk 

Functie? Inspecteur stations bij ProRail

Wat? Willie maakte in 2022 samen met NS de stations op de lijn Amsterdam-Zandvoort klaar voor het Formule 1-weekend

Nieuwe trap

"Zandvoort heeft er twee houten zijperrons bijgekregen. Die worden alleen gebruikt voor de Grand Prix. Zo kunnen reizigers aan de ene kant van de trein uitstappen en nieuwe reizigers aan de andere kant instappen. We maakten er ook een nieuwe trapopgang want de bestaande trap was te smal. Bovendien wordt die trap tijdens de Grand Prix verbreed. De kiosk op het perron is verplaatst en we moesten wat plantenbakken verwijderen om meer transferruimte te creëren.

Station Haarlem krijgt in het Formule 1-weekend een tijdelijke trap richting perron 1. Zo kunnen reizigers rondlopen."

Serious business

"Het wordt serious business dit jaar, met drukte op Haarlem, Zandvoort en Amsterdam Centraal. Schoonmakers, crowdcontrolmedewerkers, liftmonteurs: ze zijn niet zo zichtbaar maar draaien allemaal extra diensten. De faciliteiten op het station op orde hebben is één ding, maar het zijn de mensen die er werken of stand by staan, die het verschil maken dit weekend.”

Rails naar de race

Elf enthousiaste medewerkers van ProRail vertellen in de serie Rails naar de race over hun bijdrage voor duurzaam reizen naar de Dutch Grand Prix. Vijf van hen vertellen er ook in een eigen video over.