: Rails naar de race

Een groot deel van de tienduizenden Formule 1-fans reist per spoor naar het circuit. Daarom is er achter de schermen hard gewerkt aan de bereikbaarheid van Zandvoort. En dus begon de race voor ProRail al ver voor het Dutch Grand Prix-weekend.

Elf collega's van ProRail vertellen over hun waardevolle bijdrage. Van het verbouwen van stations en de infrastructuur tot het schrijven noodplannen. En niet te vergeten: de nieuwe dienstregeling, talloze overleggen en voorbereidingen op mogelijke incidenten. Alles om de rails naar de race mogelijk te maken. 

Ontdek wat er achter een groot evenement als de Formule 1 schuilgaat:

Lees alle verhalen

Werkzaamheden

Afgelopen jaren is veel werk verzet op en rond station Zandvoort aan Zee en het spoor ernaartoe. Het station heeft een nieuwe stationskiosk gekregen,  twee zijperrons gekregen en een bredere trappenpartij. Tijdens evenementen en op drukke stranddagen is er nu ruimte voor duizenden bezoekers per dag. 

Om meer treinen aan te kunnen, moest ook de energievoorziening worden aangepast. Als er in beide richtingen twaalf treinen deels tegelijk rijden, optrekken en afremmen moet je voorkomen dat de stoppen doorslaan. Daarom heeft ProRail de voedingspunten voor de bovenleiding bij Haarlem en Halfweg aangepast. In Haarlem zijn extra snelschakelaars geïnstalleerd en bij Zandvoort, Halfweg en Haarlem heeft aannemer BAM extra kabels naar de bovenleidingen gelegd.

Videoserie

Bekijk de videoserie 'Rails naar de race' waarin Bianca, Ingrid, Luna, Jeroen en Johan vertellen over hun voorbereidingen op de Dutch Grand Prix. 

Bekijk: Bekijk Rails naar de race (klik rechtsboven in het videoscherm voor alle afleveringen)

Reizen naar Zandvoort

Het circuit van Zandvoort ligt op ongeveer vijftien minuten loopafstand van het station. Tijdens het Formule 1-weekend rijdt NS twaalf treinen per uur per richting tussen Amsterdam en Zandvoort. Er reizen tienduizenden reizigers per spoor naar de Dutch Grand Prix. Houd daarom rekening met drukte op stations en in de treinen en neem ruim de tijd voor je reis.

Dienstregeling en overwegen

De treinen tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee stoppen op alle tussengelegen stations behalve op station Overveen, vanwege de aangepaste dienstregeling. Alle overwegen tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort zijn vanwege de veiligheid afgesloten om elke 5 minuten een trein te kunnen laten rijden. De overweg bij station Halfweg ook, maar die kan snel open voor hulpdiensten. 

Plan je reis

Meer informatie over reizen naar Zandvoort aan Zee vind je op de website van de gemeente Zandvoort en natuurlijk bij NS.

NS Dutch Grand Prix Retour

Stations

ProRail bouwt en beheert stations op duurzame en innovatieve wijze. Onze stations zijn knooppunten van duurzame mobiliteit, waar comfort, transfer, veiligheid en de toegankelijkheid ervan centraal staan.