Rails naar de race : Rails naar de race: Op volle sterkte

Johan van der Jagt zit het eerste weekend van september op de verkeersleidingspost Amsterdam. Vanuit daar en Alkmaar wordt de dienstregeling naar Zandvoort bediend. “Normaal hebben we een speling van drie minuten om een vertraging in te lopen. Tijdens het F1 weekend is dat één minuut.” 

Niet anders dan anders 

“We zitten hier het Formule 1-weekend op volle sterkte en tegelijkertijd is ons werk niet anders dan anders. Er rijden alleen veel meer treinen van en naar Zandvoort. 

Als treinverkeersleider ben je verantwoordelijk voor een baanvak. Zoals Amsterdam Centraal – Sloterdijk, Sloterdijk – Schiphol en Weesp – Lelystad. Of dus het traject dat richting Zandvoort gaat. Zo ook tijdens het weekend van de Grand Prix."

Even voorstellen

Wie? Johan van der Jagt

Functie? Treindienstleider bij ProRail

Waar? Verkeersleidingspost Amsterdam

Wat? Treinverkeer op het traject Amsterdam - Zandvoort in goede banen leiden

Extra alert 

"Normaal hebben we een speling van drie minuten om een vertraging in te lopen. Nu is dat één minuut. Als alles goed gaat hoeven wij niet zoveel te doen, maar gaat er wat mis, dan kan het meteen erg druk worden. We communiceren met Incidentenbestrijding, de storingsdienst en andere treinen. En zorgen we ervoor dat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar de normale dienstregeling.

Collega’s van allerlei ProRail-afdelingen hebben alles voorbereid om het voor ons zo gemakkelijk mogelijk te maken. Alle overwegen zijn bijvoorbeeld dicht, dus treinen kunnen zó doorrijden. Er zijn scenario’s gemaakt om storingen zo snel mogelijk op te lossen.

Op Amsterdam Centraal staat een reservetrein met personeel die we kunnen inzetten als dat nodig is. En wij hebben een extra treindienstleider stand by staan. Mocht het nodig zijn, dan doen we dit traject met z’n tweeën."

Bekijk: Bekijk de video!

Rails naar de race

Elf enthousiaste medewerkers van ProRail vertellen in de serie Rails naar de race over hun bijdrage voor duurzaam reizen naar de Dutch Grand Prix. Vijf van hen vertellen er ook in een eigen video over.