Rails naar de race : Rails naar de race: 'Ik wil niks hoeven doen'

Het team van Johan Knuivers, ploegleider incidentenbestrijding, staat tijdens het Formule 1-weekend paraat om problemen op te lossen.

Op alles voorbereid 

“Voor ons is het een beetje saai, maar als incidentenbestrijder wil je eigenlijk niks hoeven doen tijdens zo’n Formule 1-weekend. Tegelijkertijd zijn we op alles voorbereid. Is er een probleem, dan kunnen we dat meteen oplossen. Met één doel: die treinen laten rijden zodat mensen een fantastische dag hebben."

Even voorstellen

Wie? Johan Knuivers

Functie? Ploegleider incidentenbestrijding bij ProRail

Wat? Johan en zijn team staan tijdens het Formule 1-weekend paraat om problemen op en rond het spoor te lossen

Rondrijden

"Een taskforce met overheidshulpdiensten heeft samen met onze afdeling Incidentenbestrijding op een rij gezet wat er tijdens het Formule 1-weekend kán gebeuren. En wat er dus nodig is aan mensen en middelen. Drie dagen lang rijden in het gebied tussen Haarlem en Zandvoort, naast de standaardploeg van drie incidentenbestrijders, een ploegleider en algemeen leider rond. Op de achtergrond staat een aannemer klaar om dingen meteen te kunnen repareren en er zit iemand van ons in het Commando Plaats Incident: een overleg met politie, brandweer, GGZ en vertegenwoordigers van de NS."

Verschillende voertuigen

"Daarnaast hebben we verschillende voertuigen klaarstaan. Een materiaalwagen met álle middelen die we nodig kunnen hebben, ook in extreme gevallen als een aanrijding of bovenleidingsprobleem. Twee snelle interventievoertuigen, met evacuatiemateriaal. Een waterwagen, om bij warm weer passagiers van water te kunnen voorzien. En een wagen die het materieel van het boa-biketeam naar strategische punten vervoert. Op het spoor staat nog een afsleeplocomotief met sleepkoppeling paraat; daarmee kan eventueel een trein worden weggesleept."

Sfeer

"We staan dus in de startblokken. Maar we hopen, net als vorig jaar, alleen te hoeven surveilleren. Toen was de sfeer uitgelaten. Mensen hielpen elkaar en er viel geen onvertogen woord. Bij zo’n evenement werken, dat zijn echt de krenten uit de pap.”

Video

Jeroen van Rossum, collega van Johan en Officier van Dienst-Rail bij ProRail, werkt ook tijdens de Formule 1. In de aflevering 'Snel ter plaatse' van de videoserie Rails naar de race vertelt hij over zijn bijdrage. Bekijk de video hieronder:

Bekijk: Rails naar de race: 'Snel ter plaatse'

Rails naar de race

Elf enthousiaste medewerkers van ProRail vertellen in de serie Rails naar de race over hun bijdrage voor duurzaam reizen naar de Dutch Grand Prix. Vijf van hen vertellen er ook in een eigen video over.