Rails naar de race : Rails naar de race: Supersnel ter plaatse

Stel: er gaat wat mis tijdens het Formule 1-weekend, dan stuurt officier van dienst Edward Hueting de incidentenbestrijders aan. “We kunnen elke spoorlocatie binnen tien minuten bereiken.” 

Meldingen  

“Als officier van dienst werk ik op het Operationeel Controle Centrum Rail. Hier komen meldingen binnen die wij met bijvoorbeeld vervoerders of aannemers oppakken. Als alles goed gaat, hoeven wij op het OCCR vrijwel niets te doen!"

Even voorstellen

Wie? Edward Hueting

Functie? Officier van Dienst Incidentenbestrijding bij ProRail

Wat? Afhandelen van incidenten op en rond het spoor vanuit het Operationeel Controle Centrum Rail: "De afhandelingsscenario’s blijven tijdens de Formule 1 zoals ze altijd zijn, maar de hele keten gaat vol gas."

Business as usual

"Onze werkwijze tijdens de Grand Prix is zoveel mogelijk business as usual. De medewerkers buiten handelen zoals ze normaal ook doen bij een bovenleidingbreuk, stilstaande trein of persoon op het spoor. Zo voorkomen we verwarring. De grote aanpassing is dat de ploeg van incidentenbestrijding veel dichterbij gestationeerd wordt.

Vrijwel alle overwegen in het gebied van Haarlem tot Zandvoort zijn tijdens het evenement gesloten. Daarom maken we een standplaats voor onze ploeg op het Zandvoortterrein en weten de incidentenbestrijders welke aanrijroutes ze moeten gebruiken. Hierdoor kunnen we overal binnen tien minuten ter plaatse zijn."

Anders dan anders

"Ik zet me vanuit mijn rol in voor meerdere evenementen: de Nijmeegse Vierdaagse, Koningsdag, Vuelta. Maar de Grand Prix is echt groot. Dat maakt het interessant. Zóveel maatregelen, heel intensieve crowdcontrol, extra energievoorziening langs het spoor… Het is heel anders dan anders. In de voorbereiding moesten we met héél veel partijen zaken regelen, zodat straks iedereen weet wat hij moet doen.”

Rails naar de race

Elf enthousiaste medewerkers van ProRail vertellen in de serie Rails naar de race over hun bijdrage voor duurzaam reizen naar de Dutch Grand Prix. Vijf van hen vertellen er ook in een eigen video over.