Spoor in de spotlight : De Zandhazenbrug

Het hazenpad kiezen? Dat kan ook met de trein. Via de Zandhazenbrug loopt het spoor over knooppunt Muiderberg. En die spoorbrug is een knap staaltje vakwerk. 

Nederlands langste spoorboogbrug

De spoorbrug is met een lengte van meer dan 250 meter de langste boogbrug van Nederland en een van de grootsten in Europa. Bovendien is de brug het grootste en zwaarste object dat ooit in Nederland over de weg is verplaatst. De brug overspant in één keer de A1 met 16 rijstroken zonder tussensteunpunten. De naam van de brug komt van de bijnaam van inwoners van Muiderberg: Zandhazen. Het dorp is namelijk gebouwd op een zandrug.

  • De eerste trein over de Zandhazenbrug
    De eerste trein over de Zandhazenbrug
  • De Zandhazenbrug
    De Zandhazenbrug
  • De Zandhazenbrug over snelweg A1
    De Zandhazenbrug over snelweg A1

Bijzonder stalen ontwerp

De brug is 255 meter lang en 17 meter breed. Het hoogste punt van de boog bevindt zich op 55 meter hoogte. De volledig stalen constructie weegt 8400 ton. Leuk feitje: er is in de Eiffeltoren is net zoveel staal verwerkt als in deze mooie Zandhazenbrug.  

De Flevospoorlijn kruist de snelweg onder een zeer schuine hoek (± 27°). De combinatie van deze hoek en de eis om ondanks de lengte, geen tussensteunpunten te plaatsen, leidde tot het bijzondere ontwerp. Dat bleef niet onopgemerkt. De brug won in 2018 de Nationale Staalprijs.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers