Spoorovergang Zaandam

Zaandam is flink aan het groeien. De stad krijgt steeds meer reizigers die de stad in en uit willen. Om de stad klaar te maken voor de toekomst, zijn nieuwe woningen nodig, betere voorzieningen en goede verbindingen. Daarom komt er een overbouwing over het spoor die oost en west snel en veilig met elkaar verbindt.

Veilige verbinding, prettig verblijfsgebied

Station Zaandam is een oud station en loopt achter in vergelijking met het centrumgebied. Hoogste tijd dus voor een make-over. Over het spoor komt een verbinding tussen oost en west voor wandelaars en fietsers. Zij kunnen voortaan snel en veilig oversteken. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Het station is straks ook een prettig verblijfsgebied met nieuwe winkels en een gemoderniseerde stationshal. Ook komt er een fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor circa 1300 fietsen.

De spooroverbouwing wordt een belangrijk onderdeel van het centrum van Zaanstad. En is van groot belang als centrale verbinding in de stad.

Typisch Zaanse stijl

De spooroverbouwing wordt vormgegeven in de typisch Zaanse stijl en is een ontwerp van Nunc Architecten. Benieuwd hoe het eruit gaat zien? Bekijk de animaties.

Samenwerken met meerdere partijen

Voor dit project werken we samen met gemeente Zaanstad en NS Stations. De gemeente Zaanstad is verantwoordelijk voor de spooroverbouwing, het opknappen van de openbare ruimte en het realiseren van de fietsenstalling aan de westzijde.

NS Stations is verantwoordelijk voor het exploiteren van de winkels, het opknappen van de stationshal, het realiseren van de nieuwe entree en het verwijderen van de loopbrug van de stationshal naar de westzijde.

ProRail is de aanbestedende dienst en verantwoordelijk, samen met NS Stations, voor het aansturen van de aannemer.

Planning

In maart 2018 gingen de eerste werkzaamheden van start. Voorjaar 2020 is het hele project klaar.

Contact