Wat is de situatie?

Veelgestelde vraag

Aan beide kanten van het spoor van Leiden Lammenschans tot Leiden Centraal ligt een lange groenstrook. Er staan veel hoge bomen, waarvan sommigen zeer dicht langs het spoor. De groenstrook en de bomen daarin hebben onderhoud nodig om te voorkomen dat zwakke bomen omvallen of dat er takken uitbreken en op het spoor terecht komen. Onderhoud is belangrijk om schade aan het spoor en daardoor ernstige vertragingen in het treinverkeer te voorkomen, maar ook voor de veiligheid van voorbijgangers, van treinverkeer en van overig verkeer.

De groenstroken en bomen dragen bij aan een prettige leefomgeving. Ze vormen bovendien een groen scherm tussen woningen en het spoor: het zicht op het spoor en op omliggende gebouwen wordt daardoor deels weggenomen.

ProRail en de gemeente Leiden vinden het daarom erg belangrijk dat onderhoud zorgvuldig en proportioneel gebeurt, met als doel dat onveilige situaties worden weggenomen, maar het ‘groene scherm’ van hoge bomen behouden blijft en in kwaliteit verbetert.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers