Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

: Cameratoezicht

ProRail heeft ruim 5.500 camera's rond het spoor en in stations opgehangen. Vanuit de Meldkamer Spoor kunnen we 24 uur per dag, zeven dagen per week, toezicht houden op belangrijke plekken door het hele land. Met mobiele en vaste camera's.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 9 januari 2024.

Storingen verminderen

Met cameratoezicht verminderen wij storingen die worden veroorzaakt door anderen, bijvoorbeeld spoorlopers, en verhogen we de veiligheid op en rond het spoor en in stations. We verzamelen ook data van wat zich plaatsvindt op die plekken, zodat we eventueel maatregelen kunnen treffen om storingen te voorkomen.

De camerabeelden worden live bekeken op de Meldkamer Spoor. De beelden kunnen, volgens vaste protocollen, gedeeld worden met de politie, de afdeling veiligheid bij ProRail en regionale medewerkers van operationeel beheer.

Flitscamera's

ProRail werkt aan het verhogen van de veiligheid van overwegen. Zowel het treinverkeer en het wegverkeer neemt steeds meer toe. Een overweg is een kruising in het verkeer met hoog risico. We willen het risico op ongelukken voor zo klein mogelijk maken en daarom maken we bij sommige overwegen gebruik van flitscamera's. 

Lees meer over flitscamera's Lees meer over flitscamera's

Veilig gevoel

De afgelopen jaren hebben we op veel locaties in de spooromgeving (en op ProRail-locaties) camera’s geplaatst. Bij het plaatsen van de camera's en het opslaan, bewaren, gebruik en beschikbaar stellen van beelden houden wij ons aan de privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Voor meer informatie zie onze privacystatement.

Privacystatement

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers