Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

De Leeuwarder flessenpost : Arnoldus ten Hulscher

Arnoldus is geboren op 2 maart 1852 in het plaatsje Boyl in Friesland. Hij is de zoon van Gerrit ten Hulscher en Agnes Maille. Zijn vader is vervener van beroep en Arnoldus is op 14-jarige leeftijd al aangeduid als arbeider, woonachtig in Vledder (1865).

Op 21-jarige leeftijd (7 mei 1872) wordt hij ingeschreven in het militieregister. Hij is nog altijd turfmaker in deze tijd. Hij wordt ingedeeld in het 3e regiment infanterie. Hij is 1 meter 66 lang, heeft bruin haar en bruine ogen. Op 6 mei 1877 treedt hij uit dienst met eervol ontslag (gepasporteerd).

Ergens in de daaropvolgende vier jaar maakt Arnoldus kennis met Anna Catharina Op ten Berg en ze trouwen op 18 mei 1881. Arnoldus had inmiddels een baan als brievenbesteller gevonden.
Op 7 januari werd hun eerste zoon geboren. Zijn noemden hem Gerardus Johannes ten Hulscher. Het daaropvolgende jaar, op 13 augustus 1884, diende hun eerste dochter zich aan, Maria Hillegonda ten Hulscher. Het jonge meisje was echter geen lang leven beschoren en ze overleed op 4 september 1885. Arnoldus had in deze periode een betrekking als rijksbrievenbesteller.

Een maand later is Anna zwanger en negen maanden later, op 26 juni 1886, werd hun tweede zoon geboren. Zij noemden hem Theodorus Henderikus ten Hulscher.

Wanneer op 29 januari 1889 een tweede dochter geboren wordt, noemen Arnoldus en Anna haar wederom Maria Hillegonda ten Hulscher. Ook nu sloeg het noodlot weer toe. Op 24 december 1890 moesten zij afscheid nemen van haar. Anna was ondertussen hoogzwanger en beviel twee weken later van hun derde dochter Agnes ten Hulscher, op 7 januari 1891.

Op 25 november 1891 besluit Arnoldus zijn naam, beroep en de datum van die dag op een kartonnetje te schrijven. Achterop staat het woord Zwolle nog gedrukt maar daaronder schrijft hij nog snel zijn standplaats op, Leeuwarden. Het kartonnetje wordt dubbel gevouwen en in de klaarstaande lege fles gestopt.

Het gezin van Arnoldus wordt op 22 maart 1895 aangevuld met een derde zoon, Bernardus ten Hulscher.

Arnoldus maakt de geboorte van drie kleinkinderen mee alvorens hij op 9 april 1919 overlijdt. Anna blijft achter als weduwe tot ook zij, op 10 juni 1924, komt te overlijden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers