De Leeuwarder flessenpost : Frans Lieuwe Brameijer

Frans Lieuwe Brameijer is geboren op 14 maart 1854 in Bolsward in Friesland. Hij is de zoon van Lieuwe Davids Brameyer en Teetske Franzes van Klingen. Zijn vader is schipper van beroep en het gezin Brameijer woont aan de Snekerpoort in Bolsward.

Op 20-jarige leeftijd (14 mei 1874) wordt hij ingeschreven in het militieregister. Hij is echter vrijgesteld wegens broederdienst. Hij is schippersknecht in deze tijd, 1 meter 70 lang en heeft bruin haar en bruine ogen. Als merkbaar teken wordt zijn rechteroog benoemd. Het is onduidelijk wat er met zijn oog is.

Ergens in de daaropvolgende zes jaar maakt Frans Lieuwe kennis met Grietje Oudeboon, de liefde van zijn leven. Ze trouwen op 30 mei 1880. Hij is inmiddels opgeklommen van schippersknecht tot schipper.

Op 18 maart 1885 werd hun zoon Lieuwe Brameijer geboren. Frans is op dat moment niet langer schipper, maar brievenbesteller in Bolsward. Ergens tussen 1885 en 1888 verhuist het gezin naar Leeuwarden waar op 11 juni 1888 hun dochter zich aandient, Taetske Brameijer. Taetske overlijdt op 17 oktober 1890, op tweejarige leeftijd.

Een jaar later besluit Frans Lieuwe zijn naam, beroep en de datum 25-11-1891 in mooi schrift op een stukje papier te zetten dat hij deelt met Rudolf Affolter. Het papiertje stoppen ze in een fles en verstoppen het voor de toekomst. Een geheim tussen de vier heren.

Wanneer Frans Lieuwe in 1903 een huis en erf verkoopt in Heerenveen wonen zij met z’n drieën in Dokkum. Frans Lieuwe is daar ook brievenbesteller, zo blijkt uit de huwelijksakte van hun zoon Lieuwe op 20 november 1913.

Het is daarna stil rondom Frans Lieuwe en Grietje. Hun zoon Lieuwe treedt in de voetsporen van zijn vader en werkt als brievenbesteller in Balk. Ze krijgen vier kinderen. Lieuwe wordt als brievenbesteller in 1930 van Balk naar Leeuwarden verplaatst. Zou hij hebben geweten van de fles van zijn vader? Zou zijn vader het geheim van de fles hebben gedeeld?

Frans Lieuwe en Grietje vieren op 30 mei 1935 hun 55-jarige huwelijk zonder receptie. De 60 jaar halen ze net niet. Grietje overlijdt op 5 mei 1939 en Frans Lieuwe, dan sinds twee jaar overgrootvader, volgt haar op 12 maart 1944.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers