Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

De Leeuwarder flessenpost : Rudolph Affolter

Rudolph Affolter is geboren op 17 mei 1849 in Leeuwarden. Hij is de zoon van Elisabeth Affolter. Wie zijn vader is, is niet bekend. Samen met zijn moeder, haar twee broers en zijn eigen zusje woont hij bij zijn oma. Wanneer hij in 1869 wordt ingeschreven in het militieregister is hij 1 meter 56 lang, heeft bruin haar en blauwe ogen. Hij is op dat moment gardenier, een landbouwer die bij anderen een stuk grond huurt om gewassen te verbouwen.

Wanneer hij op 20 mei 1874 met Beeker Swart in het huwelijk treedt, werkt hij als brievenbesteller in Leeuwarden. Nog geen jaar later, op 5 mei 1875, wordt hun eerste zoon geboren. Zij noemen hem Harmen Affolter en al snel volgt een dochter. Op 16 november 1876 dient zij zich aan en ze noemen haar Elizabeth. Er worden nog twee zoons geboren, op 28 april 1878 en op 10 april 1879. Beiden noemen zij Johannes maar allebei overlijden zij circa twee maanden na hun geboorte. Op 9 november 1880 wordt hun tweede dochter Helena geboren en op 18 november 1882 hun derde dochter, Johanna Beeke. Zij overleed echter na tweeënhalve maand op 8 februari 1881.

Op 16 mei verhuist het gezin naar Huizum. Mogelijk krijgt Rudolph daar een andere positie aangezien hij een jaar later, op 19 mei 1884, weer naar Leeuwarden verhuist en daar ingeschreven wordt als assistent der Posterijen/Rijksbrievenbesteller. In Leeuwarden wordt op 12 juli 1886 weer een zoon geboren. Ze noemen hem Johan. Hij zou later in de voetsporen van zijn vader treden.

Op 25 november 1891 deelt Rudolph een stuk papier met Frans Lieuwe Brameijer. Hij trekt met potlood zeven dunne evenwijdige lijnen en schrijft daar in zijn mooiste handschrift zijn naam, beroep en datum op. Hij voegt er nog een stukje tekst aan toe. “… is dit geschrift ingesloten door…”

Wanneer zoon Harmen op 20 maart 1905 met zijn geliefde trouwt, staat Rudolph op de huwelijksakte nog altijd geregistreerd als Assistent der Posterijen in Leeuwarden. Hij zal dit beroep tot zijn pensioen hebben uitgevoerd.

Zijn vrouw, Beeke Swart, overlijdt op 19 november 1915. In de huwelijksakte van zoon Johan op 28 augustus 1918 is Rudolph benoemd zijnde zonder beroep. Johan zelf is werkzaam als assistent der Posterijen in Leeuwarden. Zou hij hebben geweten van de fles van zijn vader?

Op 22 november 1927 overlijdt Rudolph op 78-jarige leeftijd in zijn geliefde Leeuwarden. Hier heeft hij er bijna een eeuw later voor gezorgd dat er nog even is stilgestaan bij hem, zijn familie en hun verhaal.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers