: Delft Campus straalt in de zon

Het is nog maar drie jaar geleden dat we samen met Strukton begonnen met de bouw van het eerste energieneutrale station van Nederland. Inmiddels staat station Delft Campus te stralen in het Delftse Schieoevers. Dankzij de iconische perronkap met zonnepanelen levert dit station net zoveel energie op als dat het verbruikt.

Van plan tot realisatie

Sinds december 2021 is het station in gebruik. Het station heeft twee nieuwe perrons, vier nieuwe liften, een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel én de iconische perronkap bestaande uit zonnepanelen gekregen. Ook de entree van het station is helemaal vernieuwd. Aannemer Strukton heeft een video laten maken over de totstandkoming van dit duurzame station: van schets tot realiteit.

Bekijk: Video: Delft Campus, het eerste energieneutrale station van Nederland

Energieneutraal

Station Delft Campus is het eerste energieneutrale station en helpt de ambities van ProRail op het gebied van duurzaamheid verder. Rond 2030 willen we net zoveel energie zelf opwekken als we verbruiken, voor onder meer wissels, tunnels, technische installaties, stations en andere gebouwen. Het gaat daarbij om evenveel energie per jaar als zo'n 37.000 huishoudens.

Daarom krijgen steeds meer treinstations in Nederland zonnepanelen. Alleen al in 2022 plaatst ProRail ruim tweeduizend zonnepanelen, op de stations Tilburg Reeshof, Den Helder, Voorburg, Enschede en Almere Centrum. Station Barendrecht volgt in 2023, met maar liefst vijftienhonderd panelen. Ook komen er binnenkort energieneutrale fietsenstallingen dankzij de zon.

Lees meer over Delft Campus

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers