Brief aan de formatie : Een duurzame toekomst voor ons spoor

Het spoor speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders. Daarom doen we een beroep het nieuw te formeren kabinet: versterk de fundering van ons spoorwegnet met de nodige investeringen. Alleen zo garanderen we de veiligheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid voor iedereen, nu en in de toekomst.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 10 april 2024.

Lees onze brief aan de politiek Lees onze brief aan de politiek

Groei en uitdagingen

Het spoor biedt meer dan een manier om van A naar B te komen. Het verbindt mensen, maakt nieuwe woonwijken bereikbaar en helpt onze economie te laten groeien op een duurzame manier. Elke dag kiezen meer dan een miljoen mensen voor de trein en jaarlijks wordt 35 miljoen ton goederen over het spoor vervoerd. Dat is goed voor Nederland en Europa. Daarom moeten we er samen met Den Haag voor zorgen dat treinreizen ook in de toekomst een goede keuze blijft.

Nederland heeft een van de drukste treinnetwerken in Europa. Maar we lopen tegen grenzen aan. We verwachten dat meer mensen en goederen de trein zullen nemen. Dit is goed nieuws, maar het betekent ook dat we slim moeten plannen. We moeten investeren in het onderhouden en beter maken van ons netwerk, zodat het veilig en betrouwbaar blijft voor iedereen.

Houd het spoor sterk

Veiligheid en betrouwbaarheid zijn fundamentele onderdelen van ons treinnetwerk. Maar deze onderdelen staan onder druk. Het spoor heeft namelijk te maken met veroudering en het klimaat verandert. Dit kan problemen veroorzaken, zoals verzakkingen. We moeten dus blijven investeren in onderhoud en vernieuwing.

Als we willen dat het spoor een centrale rol blijft spelen in hoe we reizen en hoe we leven, dan betekent dat slimme keuzes maken. Over waar we bouwen en hoe we ons land inrichten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen op de plek van bestemming komt. Alleen zo kunnen we blijven zorgen voor verbinding.

Lees ook de boodschap die wij rond de verkiezingen hebben gedeeld Lees ook de boodschap die wij rond de verkiezingen hebben gedeeld

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers