In 2023 : Meer werk, meer uitdagingen

We werken in 2023 meer en langer aan het spoor dan ooit tevoren. En dit brengt meer uitdagingen met zich mee dan ooit tevoren. Extra werk betekent toenemende hinder voor reizigers en omwonenden en daarbij kampen we met personeels- en materiaaltekorten die invloed hebben op onze planning.

Meer hinder

Voor 2023 staan 20 procent meer werkzaamheden gepland dan in 2022, een jaar waarin we ook al zo'n 20 procent meer uitvoerden dan het jaar daarvoor. Als spoorbeheerder doen we er samen met de aannemers alles aan om daarbij de hinder voor reizigers en omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Maar helemaal wegnemen kunnen we die hinder niet.

Al die werkzaamheden zijn noodzakelijk om het spoor -nu en straks- veilig te kunnen blijven gebruiken. Bovendien moeten er in de toekomst meer treinen kunnen rijden.

Meer treinverkeer

Het is op dit moment moeilijk voor te stellen, maar over vijf tot tien jaar gaan er veel meer reizigers met de trein dan nu. Dat komt doordat de bevolking groeit. Een deel van die nieuwe inwoners van Nederland zal met de trein en ander openbaar vervoer reizen, omdat de weg zoveel nieuwe auto's niet aan kan.

Het goederenvervoer groeit nu al heel erg hard. In coronatijd nam dat met 50 procent toe. Om dat in goede banen te blijven leiden zijn spoorwerkzaamheden hard nodig. We moeten bijvoorbeeld langere wachtsporen aanleggen om andere treinen te laten passeren. En maatregelen nemen om hinder van goederentreinen voor omwonenden te beperken.

Uitdagingen

ProRail doet er alles aan om alle werkzaamheden zoals gepland door te laten gaan. Gaat werk niet door, dan kan dat grote gevolgen hebben voor noodzakelijke capaciteitsuitbreiding in de toekomst. Dan staan reizigers over tien jaar op een overvol perron of in een propvolle trein. Dat willen wij koste wat kost voorkomen.

Toch kan ProRail niet garanderen dat onze aannemers alle geplande werkzaamheden dit jaar uitvoeren. Dat heeft alles te maken met uitdagingen waar heel Nederland voor staat: personeelstekorten, materiaaltekorten en stikstofregels.

Belangen afwegen

We zoeken continu naar oplossingen op maat om de belangrijkste werkzaamheden zo veel mogelijk door te laten gaan. Dat doen we onder meer door te prioriteren. Soms doen we dan een deel van het werk wel, maar vervangen bijvoorbeeld geen spoorstaven op de ene plek, omdat die op een andere plek belangrijker zijn om te vervangen.

Zo wegen we continu de belangen af voor het treinverkeer in het hele land: wat moeten wij doen om het treinverkeer zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen in het hier en nu. En in de toekomst.

Grote projecten

ProRail werkt dit jaar vaker en langer op verschillende plekken op en rond spoor en station. Dat doen we om het in een goede conditie te houden en om het klaar te maken voor de toekomst. Maar er liggen uitdagingen op de loer. Denk aan tekorten (materiaal en personeel) en de stikstofcrisis. We hebben een aantal grote projecten, die impact hebben op reizigers en omwonenden, op een rij gezet.  

Bekijk de projecten Bekijk de projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers