Meer ruimte voor de fiets op station Eindhoven

Nieuws

21 februari 2019

Het aantal fietsparkeerplaatsen op station Eindhoven wordt flink uitgebreid. Vanochtend hebben ProRail, de gemeente Eindhoven, NS, Movares en architect Hans Hammink het startschot gegeven voor de realisatie van een nieuwe fietsenstalling aan de noord-westzijde van het station.

Station Eindhoven heeft nu plaats voor in totaal 3500 fietsen (optelsom van alle stallingsruimte aan noord- en zuidzijde). Met de komst van een nieuwe stalling aan de noord-westzijde van het station komt er aan deze kant van het station parkeerruimte voor circa 5000 fietsen. Ook aan de zuidzijde is een hoogwaardige fietsparkeervoorziening gepland voor circa 5400 fietsen. Totaal komt de fietsparkeercapaciteit bij het station dan uit op ruim 10.000 fietsen. Dat is volgens de prognoses tot zeker 2030 voldoende.

Ondergronds- én bovengronds

Gekozen is voor een fietsenstalling waarbij het parkeren zowel ondergronds als bovengronds kan plaatsvinden. Architect Hans Hammink en advies- en ingenieursbureau Movares zorgen samen voor de engineering en het ontwerp. Naast functionaliteit en comfort zetten zij ook in op het creëren van een positieve beleving voor de reiziger. Gebouwd wordt een bewaakte stalling die door NS zal worden beheerd en waar een fiets iedere 1e 24u gratis geparkeerd kan worden. 

Wethouder Eindhoven zet handtekening
Wethouder Eindhoven zet handtekening

Planning 

De komende maanden wordt gestart met het selecteren van een aannemer. De bouw start waarschijnlijk medio 2020 en de oplevering staat gepland medio 2021. Tijdens de bouw komt er een tijdelijke stalling aan de westkant en kunnen fietsers ook gebruik maken van de stalling aan de centrumzijde. Het hele project kost circa 7 miljoen euro en wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant. 

De onbewaakte fietsenstalling aan de centrumzijde van station Eindhoven
De onbewaakte fietsenstalling aan de centrumzijde van station Eindhoven

Meer ruimte voor de fiets 

Sinds 2000 heeft ProRail op bijna 410 stations ruim 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 485.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar ruim 600.000 in 2030. Regionalen overheden  en NS zijn hierbij belangrijke samenwerkingspartijen. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers