Pier Eringa: "Meer goederen over het spoor"

Nieuws

8 december 2017

President-directeur Pier Eringa van ProRail heeft op 7 december tijdens de 4de EU Rail Freight Day in Wenen gesproken over het belang van concurrerend goederenvervoer per spoor. “We zien dat steeds meer goederen per spoor worden vervoerd. En dat is goed nieuws. Zeker als je bedenkt dat elke trein evenveel goederen vervoert als 60 vrachtwagens"

Duurzaam alternatief

Pier Eringa: “Als we het goederenvervoer duurzamer willen maken blijft het belangrijk om zowel nationaal als internationaal aandacht te blijven vragen voor goederenvervoer per spoor om dit succes uit te bouwen. Daarvoor is het ook belangrijk dat we blijven nadenken over hoe we het vervoer per spoor aantrekkelijker en goedkoper kunnen maken”.

Wegnemen technische belemmeringen

Eringa benadrukt het belang van Europese samenwerking: “We moeten onder meer kijken naar de technische belemmeringen van internationaal goederenvervoer. De techniek die op het spoor gebruikt wordt door heel Europa is op dit moment nog een lappendeken. Dat maakt het spoor onnodig duur, terwijl dat een steeds belangrijker thema wordt in Nederland en in andere landen omdat budgetten onder druk staan”.

Concurrerend

"Het spoor goedkoper moeten worden, omdat het anders zichzelf de markt uit prijst. We moeten de overstap maken van oude, dure spoorsystemen naar moderne én goedkope industriesystemen die met elkaar kunnen praten. Als we dit niet aanpakken zullen verladers en vervoerders blijven kiezen voor de weg, waterwegen of het luchtruim om hun goederen te vervoeren. Met een treinbeveiligingssysteem op alle internationale corridors, zorgen we voor minder poespas. Bovendien zorgt dit er ook nog eens voor dat we het spoorgoederenvervoer goedkoper en sneller maken”.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers