Achtergrondinformatie : Voor de trein is iedereen gelijk

Het aantal ongevallen en gevaarlijke situaties op en rond het spoor blijft onverminderd hoog. Zelfs tijdens de coronacrisis. ProRail krijgt vrijwel dagelijks meldingen van situaties op het spoor die maar net goed aflopen. Elk jaar zijn er rond de 30 ongevallen met slachtoffers en rond overwegen zijn er jaarlijks zo'n 160 geregistreerde bijna-aanrijdingen. Die cijfers zijn te hoog. Die cijfers moeten omlaag.

Bewustwordingscampagne

Om de veiligheid op en rond het spoor onder de aandacht te brengen bij jongeren is er een bewustwordingscampagne gelanceerd. Uit meldingen blijkt dat (on)bewust gevaarlijk gedrag van jongeren in de spooromgeving soms voor riskante situaties zorgt. De campagne richt zich op de dromen en doelen die deze jongeren hebben: het gevaar zit in een klein hoekje en als jongeren niet voorzichtig zijn of opletten, kunnen hun dromen zo voorbij zijn. Hoe onderscheidend je ook wilt zijn. Voor de trein is iedereen gelijk.

Doelgroep

Jongeren tussen 12 en 18 jaar, generatie Z.

Ambitie

ProRail heeft de ambitie om het aantal incidenten en ongevallen op en rond het spoor terug te brengen. Dat doen we door alle verkeersgebruikers te wijzen op veilig gedrag. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven naar 0 dodelijke slachtoffers op overwegen.

Kernboodschap

Oppassen rond het spoor is van levensbelang.

Looptijd

Drie weken, vanaf 13 april 2021.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers