Spoordata Congres : Programma

12.00 – 13.00 uur

Ontvangst met lunch

13.00 – 14.30 uur

Plenaire sessie met diverse gastsprekers

14.30 – 17.00 uur

Markt met een gevarieerd aanbod aan kramen

15.00 – 16.00 uur

Break-out sessies ronde 1

16.00 – 17.00 uur

Break-out sessies ronde 2

16.00 – 18.00 uur

Borrel

Informatiemarkt

Tijdens het Spoordata Congres kun je op de informatiemarkt mensen ontmoeten en met ze praten over verschillende onderwerpen. Klik op de button hieronder om een compleet overzicht te bekijken.

Informatiemarkt

Break-out sessies

#1 Visie op (Mobile) Assetmanagement in samenwerking met TenneT

Samen met Tennet bespreekt Accenture de voordelen van Mobile Asset Management in de praktijk. Wat hebben net- en assetbeheerders met elkaar gemeen over hun beheerwerkzaamheden en hoe werkt Tennet samen met externe partijen voor de bouw en het onderhoud van hun infra? Dit hoort je in de presentatie gegeven door Accenture en Tennet.

#2 Slim onderhoud met Asset Strategy & Performance Maintenance (ASPM)

Een goed onderhoudsplan is voor ProRail essentieel om haar meest kritische assets (zoals wissels) op orde te houden. SAP Asset Strategy and Performance Management (ASPM) biedt ProRail de mogelijkheid om per asset (of groep van assets) op basis van een analyse de juiste onderhoudsstrategie te bepalen. Eerst wordt de criticaliteit van een asset bepaald. Vervolgens worden met analyse methodes zoals FMEA, RCM of RBI de juiste onderhoudsacties en -momenten vastgelegd. Dimensys/Capgemini laat ons in de break-out sessie zien hoe ASPM kan zorgen voor maximaal rendement met minimale onderhoudskosten en toch lagere storingsfrequenties.

#3 GIS Objectherkenning middels LIDAR en integratie SAP S/4

Onderhoud- en locatiegegevens van de spoorinfrastructuur zijn essentieel voor ProRail om betrouwbare dienstverlening te kunnen bieden. SAP & GIS hebben de afgelopen jaren veel in de integratie geïnvesteerd. Denk hierbij aan nieuwe analyse mogelijkheden, verbeterde gebruiksvriendelijkheid van SAP en de mogelijkheid om LiDAR data om te zetten naar features in GIS! Ontdek samen met ons hoe SAP & GIS geïntegreerd data kunnen verwerken voor efficiënt onderhoud!

#4 SpoorInBeeld: Beelddata voor iedereen

Jaarlijks laat ProRail vele Terabytes aan luchtfoto's, 360-graden-foto's en LiDAR-puntenwolken maken, vaak voor een specifiek doel. Al dat moois is geschikt voor veel meer toepassingen, maar is verdeeld opgeslagen over tal van losse harde schijven en sharepointsites. Dat staat een breder gebruik onoverkomelijk  in de weg. Gelukkig is er nu SpoorInBeeld, een soort RailMaps voor beelddata. Met SpoorInBeeld staan al deze beelden nu in de cloud en zijn toegankelijk voor de hele spoorsector. In de break-out gaan we in op de achtergronden, de mogelijkheden en de toekomst van SpoorInBeeld.

#5 Beeldherkenning en trendanalyse t.b.v. onderhoudsstrategie

Als we meer 10-minuten-dienstregelingen willen, wat betekent dit voor ons lange termijn onderhoud aan het spoor? ProRail draagt zorg om de lange termijn onderhoudsstrategie uit te werken en assets ter vervanging in te plannen; maar hoe bepalen we wanneer een vervangingsprognose moet worden aangepast? Dit doen we met beeldherkenning en trendanalyse. We nemen je mee aan de hand van voorbeelden hoe dit werkt.

#6 Ontsluiting bedrijfsinformatie met SAP Geographical Enablement Framework

Provincie Noord Brabant heeft recentelijk de overstap gemaakt naar SAP Geographical Enablement Framework (GEF). Hier maken ze gebruik van door verschillende kaart gerelateerde processen te ondersteunen. In de break-out sessie nemen ze ons hierin mee middels een demo. Er zijn verschillende aspecten die relevant zijn voor ProRail. Er kan bijvoorbeeld een oplossing worden geimplementeerd waarmee een monteur een storing direct op een kaart kan zien.

#7 Digitale Drieling en Augmented Reality

Interactieve sessie met GeoNext over toepassingen t.b.v. het ASAP ERTMS traject (in dit traject worden diverse toepassingen ontwikkeld om de uitrol van ERTMS baanvakken te kunnen versnellen, van ontwerp tot bouw tot beheer). GeoNext is een digitale drieling aan het opbouwen waarmee legio analyses/ checks op het ontwerp kunnen worden uitgevoerd. Ook maken ze gebruik van AR technologie waarmee een ontwerp via een telefoon 'in real life' kan worden geprojecteerd. Deze onderwerpen zijn zowel voor ProRail als de branche interessant (de toepassingen leveren tijd- en geldwinst op).

#8 Slimme oplossingen configuratiedata op orde houden

Data gedreven asset management is ‘the name of the game’. Voor Configuratiedata betekent dit het op orde brengen en houden van betrouwbare configuratiedata. Daar heb je de hele informatieleverketen én slimme oplossingen voor nodig. Slimme oplossingen zoals het integraal dashboard configuratiedata en het onlangs gestartte project IPOD (Inwinnen ProRail ObjectData). Het integraal Dashboard configuratiedata geeft real time inzicht in de datakwaliteit van configuratiedata in SAP EAM waarmee we sturen op het op orde houden van datasets. IPOD het project dat het proces rondom inwinnen van projectdata zo makkelijk maakt, dat eindgebruikers het leuk vinden om te doen. De data is zó goed dat de gehele spoorbranche deze met vertrouwen inzet voor data gedreven asset management.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers