11 maart 2021 : Liveblog | Wind

16:45 uur | 11-03-2021

Einde liveblog - In de kustprovincies komen nog zware windstoten voor, in de rest van het land is het een stuk rustiger geworden. Daarom sluiten we dit liveblog. Actuele informatie vind je nu op ons Twitter-account. Een samenvatting van de dag kun je lezen in dit nieuwsbericht.

Bekijk: Een drukke dag

16:04 uur | 11-03-2021

Driebergen-Veenendaal - Onze spooraannemer vanmiddag begonnen met het het herstel van de bovenleiding. Het defect trad vanochtend op toen er een boom op de bovenleiding terecht kwam. Een trein met ongeveer 200 reizigers strandde. Incidentenbestrijders van ProRail hebben de reizigers geëvacueerd en de gestrande trein is rond 14:15 uur weggesleept.

Het gaat om omvangrijke werkzaamheden. Zo moeten een groot deel van de bovenleiding en het spoor eerst worden gecontroleerd op mogelijke schade. En vanwege de harde wind kon de aannemer niet meteen met de herstelwerkzaamheden beginnen. We verwachten dat het herstel nog tot in de avond gaat duren.

14:51 uur | 11-03-2021

HSL - Inmiddels is er weer treinverkeer mogelijk op het zuidelijke gedeelte van de HSL, van Rotterdam Centraal naar de Belgische grens. Op de HSL tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal rijden er door de harde wind nog geen treinen. Check de reisplanner voor je vertrek.

13:45 uur | 11-03-2021

Goederenvervoer - De zogenoemde 'heuvel' op het grootste goederenemplacement van Nederland is stilgelegd als gevolg van de harde wind. Op het Zwijndrechtse terrein worden de meeste goederenwagons in Nederland gesorteerd, waarna ze onderweg gaan naar hun eindbestemmingen in Europa.

13:40 uur | 11-03-2021

Onze incidentenbestrijders hebben een drukke dag
Onze incidentenbestrijders hebben een drukke dag

13:15 uur | 11-03-2021

HSL - Afgelopen november hebben we 1500 windschermen geplaatst op de Moerdijkbrug. Vervolgens hebben we de afgelopen maanden het windwaarschuwingssysteem aangepast. Dit systeem geeft een signaal af aan de verkeersleiding wanneer het zo hard waait dat treinen langzamer of helemaal niet mogen rijden.

Voordat de windschermen op de Moerdijkbrug stonden, moesten treinen bij windkracht 5 tot 6 (krachtig) of hoger langzaam rijden of soms zelfs stoppen met rijden, omdat het dan te gevaarlijk werd.

Mét de windschermen en het windwaarschuwingssysteem op de Moerdijkbrug kunnen treinen bij windkracht 7 tot 8 (stormachtig) op normale snelheid over de HSL rijden. Het waait vandaag echter zo hard dat treinen toch moeten stoppen met rijden. We moeten rekening houden met andere windgevoelige punten op het traject waar het nu te gevaarlijk wordt om te rijden.

Afgelopen november hebben we windschermen geplaatst op de Moerdijkbrug
Afgelopen november hebben we windschermen geplaatst op de Moerdijkbrug

12:55 uur | 11-03-2021

Plastic, bomen en takken - We zien veel kleine incidenten als gevolg van de harde wind. Zo waait er op veel plekken plastic in de bovenleiding, wat tot storingen leidt of heeft geleid in onder meer Eindhoven en op de Zaanlijn, en eerder Maarssen en Duivendrecht. Ook bomen en takken veroorzaken overlast op het spoor, zoals in Woerden, Hengelo en tussen Steenwijk en Meppel. Eerder vielen al bomen op het spoor tussen Maarsen en Breukelen en tussen Elsloo en Beek en Driebergen en Veenendaal.

12:40 uur | 11-03-2021

Kapotte bovenleiding tussen Driebergen en Veenendaal
Kapotte bovenleiding tussen Driebergen en Veenendaal

12:35 uur | 11-03-2021

12:25 uur | 11-03-2021

Evacuatie bij Abcoude
Evacuatie bij Abcoude

12:20 uur | 11-03-2021

Overlast - Als gevolg van de harde wind zijn er diverse problemen op het Nederlandse spoornet. Vooralsnog is de situatie beheersbaar.

Tussen Driebergen en Veenendaal is de bovenleiding defect. Herstel gaat op zijn minst tot vanavond duren. Het defect trad vanochtend op toen er een boom op de bovenleiding terecht kwam. Een trein is daardoor gestrand. Incidentenbestrijders hebben de 200 reizigers geëvacueerd. Deze mensen konden na anderhalf uur hun reis vervolgen.

Bij Maarssen en Duivendrecht is plastic in de bovenleiding gewaaid. De aannemer gaat dit verwijderen.

Tussen Maarssen en Breukelen is een boom op de bovenleiding terechtgekomen.

Op de HSL is als gevolg van de harde wind in Noord-Holland het treinverkeer stilgelegd. Dat duurt zeker tot 14:00 uur.

Tussen Elsloo en Beek (traject Sittard-Maatsricht) is een boom op het spoor terechtgekomen. Hier is nog beperkt treinverkeer mogelijk.

12:10 uur | 11-03-2021

Voorbereidingen - De afgelopen dagen hebben wij onze aannemers gevraagd om bouwmaterialen langs het spoor vast te maken, zodat er geen spullen het spoor op waaien. Incidentenbestrijders hebben hun uitrusting (zoals bijvoorbeeld motorzagen) gecontroleerd en extra onderhouden. Ook hebben we extra ploegen beschikbaar om incidenten af te handelen.

12:00 uur | 11-03-2021

HSL - Door de storm is er geen treinverkeer mogelijk op de HSL. Check de reisplanner voor vertrek.

09:00 uur | 11-03-2021

08:46 uur | 11-03-2021

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers