15 december: nieuwe dienstregeling van start

Nieuws

13 december 2019

Op 15 december gaat de nieuwe dienstregeling in. Belangrijkste verschil met vorig jaar? We plannen op seconden, zodat we de ruimte op het spoor nog beter kunnen benutten.

Bekijk: Hoe verdeel je de ruimte op het spoor? FAQ

Grote puzzel

Ieder jaar is het een grote puzzel om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen. In totaal dienden 34 reizigers- en goederenvervoerders bij ons hun wensen in.

De belangrijkste wijzigingen voor 2020 zijn:

  • Zes i.p.v. vier intercity’s per uur tussen Amersfoort en Utrecht
  • Meer treinen in de zomer tussen Zandvoort en Haarlem
  • Meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht
  • 740 meter lange goederentrein standaard in de dienstregeling

De vervoerders nemen onze nieuwe dienstregeling op in de planningen die zij maken voor personeel en materieel. Check dus goed je reisplanner voordat je zondag op weg gaat.

Nieuw planningssysteem

Sinds dit jaar verdelen we de capaciteit met een systeem waarin het mogelijk is per zes seconden te plannen. Voorheen ging dat per minuut. Het voordeel hiervan is dat we nog nauwkeuriger kunnen plannen en daardoor creëren we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor.

Nieuwe namen

Drie bestaande stations krijgen nieuwe namen. Amersfoort wordt het zevende en Eindhoven het achtste station met het predicaat Centraal. Andere steden die al een centraal station hebben zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem en Leiden. Station Delft Zuid wordt omgedoopt tot Delft Campus. De naamsverandering is onderdeel van een grote vernieuwing van het tweede station van Delft en past bij de ontwikkelingen in het stationsgebied, de Campus van de Technische Universiteit Delft en de naastgelegen Schieoevers.

740 meter lang

Door meer goederenwagons te koppelen, kunnen vervoerders beter concurreren met het vervoer over de weg. Goederentreinen hebben op dit moment een gemiddelde lengte van 650 meter. Vanaf 2020 rijden er standaard enkele goederentreinen met een lengte van 740 meter over het spoor. Dit past bij de ambitie van de goederensector om de omvang van het vervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers