XL-reisinformatiescherm voor reizigers Rotterdam Centraal

Nieuws

Gepubliceerd op 18 december 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:18 uur

Op het nieuwe XL-reisinformatiescherm op station Rotterdam Centraal kunnen reizigers voortaan de vertrekkende treinen in een oogopslag zien. ProRail en NS onthulden samen het grote scherm van 9.50 bij 1.80 meter op woensdag 18 december. Ook station Den Haag Centraal krijgt binnenkort een XL-reisinformatiescherm, station Utrecht Centraal volgt in 2020.

Midden in de stationshal

Het grote digitale scherm toont alle vertrektijden van het komende half uur en de reisadviezen bij eventuele verstoringen. Bij het plaatsen van een megagroot reisinformatiescherm komt veel kijken. “De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan”, vertelt Astrid Bunt, directeur stations bij ProRail.

Ook was het zoeken naar een geschikte locatie op het station. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers maar zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert. Astrid Bunt: “Recht boven de toegangspoortjes is bijvoorbeeld niet geschikt. Reizigers zijn vaak geneigd eerst naar rechts te kijken als ze informatie zoeken, vandaar dat het scherm in Rotterdam aan de centrumzijde van het station hangt. Voor binnenlopende reizigers dus rechts van hen.”

Centraal punt

“Dit XL-reisinformatiescherm is een lang gekoesterde wens van onze reizigers. We zijn heel blij om vandaag gehoor aan die wens te kunnen geven. Het team van ProRail en NS heeft keihard gewerkt om er voor te zorgen dat het er nu hangt”, vertelt Marjan Rintel, directeur operatie bij NS. Het grote scherm is een aanvulling op de serviceverlening. Marjan Rintel vervolgt: “Een extra houvast voor reizigers, naast de kleinere overzichtsborden op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. Vanwege de omvang dient het meteen als centraal punt in de stationshal.”

XL-reisinformatieschermen op andere stations

Op station Den Haag Centraal zijn ProRail en NS ook al gestart met het plaatsen van een XL-reisinformatiescherm. Naar verwachting kunnen reizigers vanaf 6 januari hun vertrektijd zien op dit scherm. Het scherm komt ruim voor de poortjes aan de centrumzijde van het station te hangen. De afmeting van het scherm is 7.0 bij 2.0 meter. Het XL-reisinformatiescherm op station Utrecht Centraal komt volgend jaar, nadat de vergunning rond is.

Meer over:

Meer nieuws

Wat is ERTMS?

Treinen veilig en sneller laten rijden, ook de grens over. Dat is wat we doen met de invoering van ERTMS. Bekijk de nieuwe video hierover.

Bekijk de video

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers