150 jaar Zeeuwse Lijn uitgebreid gevierd

Nieuws

8 september 2023

Het laatste stukje spoor tussen Oost-Souborg en Vlissingen werd op 8 september 1873 officieel in gebruik genomen door koning Willem III. Het was vier dagen feest, met een spetterend volksbal tot besluit. Dat was vandaag precies 150 jaar geleden. En daarom een mooi moment om samen met de inwoners van Zeeland een stukje geschiedenis terug te halen.

Eigentijdse podcast

Want twaalf jaar was er aan de lijn gewerkt. Een treinrit tussen Vlissingen en Roosendaal duurde in die dagen twee uur en 22 minuten. Tegenwoordig kan het al in 47 minuten. Hoe we daar gekomen zijn, is te horen in de eigentijdse podcast 'De Zeeuwse Lijn'. Een bijzondere manier om kennis over de geschiedenis van de Zeeuwse Lijn te vergroten. Presentator Joost Prinsen en zijn gasten vertellen in drie afleveringen over de geschiedenis van het traject.

Spoor in de Spotlight

Nederland heeft veel verborgen spoorparels. Spoorlijnen met opvallende bijnamen en een rijke geschiedenis, maar ook bijzondere kunstwerken (bruggen en tunnels) met een mooi verhaal. In deze serie vertellen we aan de hand van fotografie over deze bijzondere spoorlijnen en kunstwerken. Zoals ook de Zeeuwse Lijn.

Lees hier meer Lees hier meer

Zeeuwse Lijn Express

Op vrijdag 8 september staan we officieel stil bij 150 Jaar Zeeuwse Lijn. Vanuit Roosendaal rijdt de speciale ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ met genodigden, waaronder 150 Zeeuwen en West-Brabanders, naar Vlissingen. NS zet daarvoor de Koploper in, de iconische trein die al ruim 40 jaar dienst doet bij NS en begin deze eeuw vernieuwd is. In de trein horen de reizigers via het omroepsysteem een historische vertelling over de spoorlijn door Jan van der Male, schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn’. Na aankomst in Vlissingen speelt het NS Orkest op het station en wordt de taart aangesneden.

Zeeuwse Lijn Stationstocht

Op zaterdag 9 september is het feest voor iedereen op en langs de gehele Zeeuwse Lijn. Met flinke korting kan iedereen tussen 10:00 en 17:00 uur heen en weer over de Zeeuwse Lijn reizen, met een stempelkaart. Op vrijwel alle stations hebben de gemeenten langs de lijn allerlei activiteiten georganiseerd.

Zo is op station Roosendaal de foto-expositie ‘Roosendaal spoorstad’ te bekijken en loopt er op station Bergen op Zoom een markies rond die je meeneemt in de geschiedenis. Er zijn ‘Reimerwaalse versnaperingen’ op de stations Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke en op station Kapelle-Biezelinge staat een stadstreintje klaar dat mensen naar de leukste plekken van Kapelle brengt. De exclusieve NS Upcycle Shop is te vinden in Goes en het werk van de Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail is te zien bij station Middelburg. Op station Vlissingen is een silent disco en is Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle op de Zeeuwse Lijn te bewonderen.

Unieke podcasts

Om het 150 jarig bestaan van de Zeeuwse Lijn luister bij te zetten, zijn er drie podcasts ontwikkeld over de geschiedenis ervan. Aan de hand van het verhaal van drie generaties Zeeuwen vertelt Joost Prinsen over wat het spoor heeft meegemaakt. De podcasts maken deel uit van de serie Oud Nieuws.

Luisteren kan hier Luisteren kan hier

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers