Podcast : De Zeeuwse Lijn

Het spoor is een stille getuige van vaderlandse geschiedenis. Neem nou de Zeeuwse Lijn. Dit traject tussen Vlissingen en Roosendaal ligt er al meer dan 150 jaar. Het zag de tsaar op een zandbank varen, er werd gevochten tussen de dwarsliggers en het kwam diep onder water. In drie speciale podcasts - ingesproken door Joost Prinsen - vertellen we in periodes van vijftig jaar het verhaal van drie generaties en hoe het spoor de geschiedenis verbond.

De gestrande tsaar

1873-1923

Hoe het allemaal begon. De feestelijke opening van station Middelburg, het uitzwaaien van tjaar Alexander de Tweede en de eerste en enige liefde van een jonge matroos.

Lees meer Lees meer

Ik worstel en kom boven

1923-1973

Nog altijd praten Zeeuwen met moeite over de watersnoodramp en de oorlog. De Zeeuwse Lijn zag het gebeuren: de schermutselingen op het spoor en de zwarte nacht toen het onder water verdween.

Lees meer Lees meer

Bommen en beton

1973-2023

De Oude Sloelijn, de Nieuwe Sloelijn en de mysterieuze betonnen hutjes langs het spoor. Wat deden die daar? Een oude baas over niet ontplofte munitie en het schuilen tegen de regen.

Lees meer Lees meer

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We werken op en rond spoor en station om Nederland bereikbaar te houden. Daarbij stuiten we met regelmaat op de geschiedenis. Met podcasts als deze willen we historische verhalen ontsluiten en bewaren, terwijl we de mobiliteit in Nederland verbeteren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers