Podcasts : Oud nieuws

De grond onder ons spoor ligt, soms letterlijk, bomvol schatten uit het verleden. In de historische podcasts van Oud nieuws brengt Joost Prinsen het verleden tot leven aan de hand van archeologische vondsten bij het spoor. Luister mee en neem een retourtje verleden.

ProRail wil met dit soort initiatieven de historische verhalen op en rond het spoor ontsluiten en bewaren, terwijl we de mobiliteit in Nederland verbeteren. 

De Zeeuwse Lijn

Het spoor is een stille getuige van vaderlandse geschiedenis. Neem nou de Zeeuwse Lijn. Dit traject tussen Vlissingen en Roosendaal ligt er al meer dan 150 jaar. We vertellen het verhaal van drie generaties en hoe het spoor de geschiedenis verbond.

Naar de podcasts Naar de podcasts

Flessenpost uit Leeuwarden

Het is een spannend boek: bij werkzaamheden op station Leeuwarden vindt Ernie tussen het puin een oude fles. Een fles met briefjes erin. Uit 1891. En dan begint het verhaal eigenlijk pas echt.

Naar de podcast Naar de podcast

De slag om het Twentekanaal

Loopgraven, een ontplofte munitietrein en een gesneuvelde piloot. Bij voorbereidingen op de bouw van een onderdoorgang in het Achterhoekse Almen, stuitten archeologen van ProRail op een bijzonder verhaal.

Naar de podcast

De déjà vu van Tricht

Archeoloog Jantien is uitgelaten als ze bij werkzaamheden in Tricht stuit op de resten van een bijl van ruim 3.600 jaar voor Christus. Zo’n vondst is zeldzaam en geeft een mooi kijkje in de geschiedenis.

Naar de podcast

Bodemonderzoek

Als spoorbeheerder nemen we de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met archeologische resten in de bodem.

Voordat wij ergens bouwen, onderzoeken we of er waardevolle voorwerpen in de grond zitten.

Lees meer