Historische verhalen : Oud nieuws

De grond onder ons spoor ligt, soms letterlijk, bomvol schatten uit het verleden. Aan de hand van archeologische vondsten bij het spoor brengen we in de serie Oud nieuws het verleden weer tot leven. Dat doen we in schrift en in verhalen (podcasts) die Joost Prinsen heeft ingesproken. Luister en lees mee: neem een retourtje verleden.

ProRail wil met dit soort initiatieven de historische verhalen op en rond het spoor ontsluiten en bewaren, terwijl we de mobiliteit in Nederland verbeteren. 

De ontploffing in Schagen

Het was kwart over twaalf in de middag op dinsdag 12 september in 1944, toen Britse jagers een munitietrein de volle laag gaven. Met een daverende klap schudde Schagen wakker op deze nazomerse dag.

Lees het verhaal Lees het verhaal

De Oosterspoorlijn

De Oosterspoorlijn, tussen Amsterdam en Zutphen, bestaat al 150 jaar. Joost Prinsen neemt ons daarom in twee afleveringen mee naar de Hilversumse heide en volgt het spoor van een gevonden urn. Een verhaal over 'polderjongens' en het voortschrijden van de tijd.

Naar de podcasts Naar de podcasts

De Zeeuwse Lijn

Het spoor is een stille getuige van vaderlandse geschiedenis. Neem nou de Zeeuwse Lijn. Dit traject tussen Vlissingen en Roosendaal ligt er al meer dan 150 jaar. We vertellen het verhaal van drie generaties en hoe het spoor de geschiedenis verbond.

Naar de podcasts Naar de podcasts

Flessenpost uit Leeuwarden

Het is een spannend boek: bij werkzaamheden op station Leeuwarden vindt Ernie tussen het puin een oude fles. Een fles met briefjes erin. Uit 1891. En dan begint het verhaal eigenlijk pas echt.

Naar de podcast Naar de podcast

De slag om het Twentekanaal

Loopgraven, een ontplofte munitietrein en een gesneuvelde piloot. Bij voorbereidingen op de bouw van een onderdoorgang in het Achterhoekse Almen, stuitten archeologen van ProRail op een bijzonder verhaal.

Naar de podcast

De déjà vu van Tricht

Archeoloog Jantien is uitgelaten als ze bij werkzaamheden in Tricht stuit op de resten van een bijl van ruim 3.600 jaar voor Christus. Zo’n vondst is zeldzaam en geeft een mooi kijkje in de geschiedenis.

Naar de podcast

Bodemonderzoek

Als spoorbeheerder nemen we de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met archeologische resten in de bodem.

Voordat wij ergens bouwen, onderzoeken we of er waardevolle voorwerpen in de grond zitten.

Lees meer