60.000 extra fietsenstallingen op stations

Nieuws

12 december 2016

Vóór 2020 moeten de grootste 'fietsparkeer-knelpunten' bij stations zijn opgelost. Twaalf stallingen worden bijgebouwd op stations in Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle. Dat werd maandag 12 december bekend gemaakt bij ondertekening van een bestuursovereenkomst.

Helft van de treinreizigers komt op de fiets naar het station

Ongeveer de helft van alle treinreizigers gaat op de fiets naar het station, denk dus aan zo'n 500.000 treinreizigers per dag. Al die mensen willen hun fiets snel en makkelijk kunnen parkeren. Vandaag is bekend gemaakt welke gemeenten groen licht krijgen voor de bouw van nieuwe fietsenstallingen bij stations. Deze stations hebben het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken of hebben de verbouw- en exploitatie sluitend. De stations kunnen in samenwerking met decentrale overheden vóór 2020 worden aangepakt. Vandaag werd hierover een bestuursovereenkomst getekend door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS, ProRail, VNG, IPO, Fietsersbond, FMN, ANWB en Rover. Eerder dit jaar werd al een beslissing genomen over nieuwe stallingen in Groningen, Delft en Den Haag Centraal. Inclusief de twaalf nieuwe locaties zijn dit jaar beslissingen genomen over de aanleg van ruim 60.000 plekken.

Betere benutting bestaande stallingen

Terugdringing van het tekort aan fietsenstallingen is niet alleen een zaak van bijbouwen. De bestuursovereenkomst gaat ook over betere benutting van bestaande stallingen en innovatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een systeem waarbij alleen de eerste dag gratis geparkeerd kan worden of het plaatsen van vernieuwde selfservicestallingen op 47 stations. Met betere handhaving wordt bovendien het probleem van weesfietsen aangepakt en worden stallingen beter benut.

Ruimte voor de fiets

Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 450.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers