79 miljoen treinkilometers, ruim 90% op tijd

Nieuws

7 juli 2016

2016 is op de helft. Tijd om terug te kijken wat er op het spoor allemaal gebeurd is. Er is veel belangrijke nieuwe infrastructuur opgeleverd. In totaal zijn er tot nu toe ruim 79 miljoen treinkilometers gemaakt door zo'n 50 vervoerders op het Nederlandse spoor. In het eerste halfjaar reed 90,7% van de reizigerstreinen gemiddeld op tijd.

Het percentage uitval van treinen kwam de eerste 6 maanden van dit jaar op gemiddeld 1,8%.

Opleveringen infrastructuur

ProRail werkt aan de vernieuwing van het spoor. In mei zijn er nieuwe sporen in gebruik genomen bij Utrecht Centraal. Ook openden een tweede spoor dive-under bij Utrecht Lunetten en legden we twee hogesnelheidswissels aan. Met de aanpassingen aan het spoor verbetert ProRail de doorstroming doorstroom? van het treinverkeer op Nederlands’ drukste spoorknooppunt. Treinen kunnen nu sneller het station in- en uitrijden. Ook het nieuwe Den Haag Centraal openden we begin dit jaar.

Goederen

De punctualiteit op goederenvervoer blijft in het eerste half jaar achter op 76,7% op de streefwaarde van 80,5%. We kiezen voor meer treinen rijden, in plaats van op tijd rijden. Dat doen we in verband met de vele omleidingen vanwege spoorwerkzaamheden in Duitsland. ProRail werkt aan een methode om de goederenpunctualiteit te verbeteren. De goederenpunctualiteit is nu het percentage goederentreinen dat tussen begin- en eindpunt minder dan drie minuten (extra) vertraging oploopt. We willen bijvoorbeeld gaan werken met timeslots waarbinnen goederenvervoerders aangeven aanwezig te willen zijn op plek van bestemming.  Deze methode past beter in het proces van vraag en aanbod  bij goederenverkeer.

Nieuwe raad van bestuur en aankoop Inktpot

Sinds april 2015 heeft ProRail een nieuwe raad van bestuur en binnenkort worden er nieuwe directieleden van het executive committee benoemd. Ook kocht ProRail twee monumentale kantoorpanden in spoorhart Utrecht. Lees meer hierover in het bericht: ProRail koopt Inktpot en Tulpenburgh in Utrecht.

We zijn te volgen!

Benieuwd hoe we het dagelijks doen op het spoor? De belangrijkste prestaties van ProRail zijn altijd online terug te vinden op ons prestatiedashboard. Belangrijke nieuwsberichten over onze organisatie vind je op onze nieuwsberichtensite www.prorail.nl.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers