Aangepaste dienstregeling bij Zevenbergen en Oudenbosch

Nieuws

21 augustus 2023

Vanaf maandag 28 augustus geldt er een aangepaste dienstregeling van het treinverkeer bij Zevenbergen en Oudenbosch. Om veiligheidsredenen heeft ProRail aan NS opgedragen vijf weken lang niet te stoppen op deze stations. Van 30 september tot en met 10 oktober werken we aan het spoor op de lijn Lage Zwaluwe-Roosendaal en rijden er helemaal geen treinen. Vanaf 11 oktober geldt er weer een normale dienstregeling.

Veiligheid op overwegen

Afgelopen juli werkten we aan het spoor in Zevenbergen en Oudenbosch. We konden er meerdere wissels helaas niet weghalen, maar het spoorbeveiligingssysteem gaat er inmiddels wel vanuit dat de wissels weg zijn. De instellingen van ons veiligheidssysteem komen dus niet overeen met de situatie buiten.

Om de veiligheid op overwegen te kunnen blijven garanderen, zijn vervolgens alle seinen in automatische stand gezet. Dit betekent dat de seinen geen onderscheid meer maken tussen doorgaande treinen en treinen die stoppen. Een sprinter die op het station stopt, geeft het sein aan dat de overweg dicht moet. Terwijl de overweg op dat moment nog open kan blijven, omdat de sprinter stilstaat. Daarom zijn de overwegen in Zevenbergen en Oudenbosch, op het moment dat er sprinters voorbij rijden, op dit moment langer dicht dan normaal. In de praktijk brengt dat mensen helaas in de verleiding de gesloten overweg over te steken. Om dat te voorkomen zijn de afgelopen weken verkeersregelaars ingezet.

Scholen weer open

Vanaf maandag 28 augustus starten de scholen in de regio Zuid weer. De overwegen worden dan weer intensiever gebruikt Ook zijn er pieken van schoolgaande jeugd die de overwegen gebruikt. De inzet van de verkeersregelaars bij de overwegen is dan niet langer voldoende om de veiligheid te waarborgen.

Het is niet mogelijk om het veiligheidssysteem tussentijds aan te passen naar de situatie met de wissels zoals die er nu zijn. Daarom stoppen de sprinters vijf weken lang niet op de stations Zevenbergen en Oudenbosch. Deze maatregel geldt totdat de noodzakelijke werkzaamheden begin oktober zijn uitgevoerd.

Vervangende bussen

Om Zevenbergen en Oudenbosch bereikbaar te houden met het OV, zet NS vervangende bussen in. De bussen rijden de route Lage Zwaluwe - Zevenbergen - Oudenbosch - Roosendaal, en vice versa. De bussen rijden vier keer per uur in beide richtingen. In het weekend is dat twee keer per uur. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. We begrijpen dat het vervelend is dat de reistijd met het OV tijdelijk langer is. Maar veiligheid staat bij ProRail voorop, daarom is deze tijdelijke maatregel nu noodzakelijk.

11 oktober normale dienstregeling

Van 30 september tot en met 10 oktober werken wij opnieuw aan het spoor. In die periode rijden er helemaal geen treinen tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal. Er wordt vervangend busvervoer ingezet. Na de werkzaamheden werkt de beveiliging op het spoor weer zoals vanouds. Vanaf 11 oktober is er dan ook weer een normale dienstregeling.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers