Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Aangepaste planning werkzaamheden station Tilburg

Nieuws

8 maart 2023

ProRail vernieuwt het station in Tilburg. Het station heeft in 2015 al een nieuwe doorgang gekregen en het ‘kroepoekdak’ is opgeknapt. In 2020 en 2021 openden we nieuwe fietsenstallingen aan de noordzijde en aan de zuidzijde. Als volgende stap gaan we het spoor aanpassen bij station Tilburg, station Tilburg Universiteit en tussen deze beide stations. Een deel van dit werk voeren we in 2023 uit, waaronder het afbouwen van het vierde perron. Een ander deel van de werkzaamheden vereist meer voorbereidingstijd en zal naar verwachting in 2024 worden uitgevoerd.

Werkzaamheden

In de zomer van 2023 rijden er in augustus vier dagen lang geen treinen van en naar Tilburg. We werken dan aan het spoor in Tilburg en Oisterwijk. Ook wordt de onderdoorgang in Rijen onder het spoor geschoven. Oorspronkelijk zouden we in augustus langer aan het spoor aan het werk zijn, om ook het gehele emplacement Tilburg om te bouwen. Maar de voorbereidingen daarvoor vragen meer tijd dan verwacht. Om die reden voeren we deze zomer wel al veel voorbereidende werkzaamheden uit, maar bouwen we later het gehele emplacement om.

ProRail is nu met alle partners in gesprek om deze werkzaamheden zo snel mogelijk in te plannen. De wijzigingen aan het emplacement zijn nodig om het nieuwe vierde perron in dienst te stellen. Op dit moment werken we de details voor de planning in augustus uit. Zodra duidelijk is op welke vier dagen de treinen niet rijden, maken we dit bekend.

Impressie van station Tilburg na de werkzaamheden
Impressie van station Tilburg na de werkzaamheden

Werkzaamheden augustus 2023

Zoals het er nu naar uit ziet voeren we in augustus 2023 onderstaande werkzaamheden uit. Omdat er nog voorstellen voor buitendienststellingen worden onderzocht, kunnen de werkzaamheden nog wijzigen.

  • Afbouw van het vierde perron
  • Gedeelte van de bovenleidingswerkzaamheden (Tilburg Universiteit – Tilburg Oost (splitsing Boxtel/Vught Tilburg West / Universiteit en Tilburg Loven - Vught))
  • Spoorstaafvernieuwing (Oisterwijk)
  • Spoorwerk op station Tilburg Reeshof
  • Perronwerkzaamheden op station Breda

Werkzaamheden later

Op een later tijdstip gaan we dan aan de slag met de rennovatie van perron 1, met alle wisselvernieuwingen (inclusief seinwerkzaamheden), met alle wijzigingen die nodig zijn om het vierde perron in dienst te stellen en de vervanging van de bestaande trappen. Deze kunnen pas worden vervangen in de nieuw te plannen buitendienststelling in 2024. Het is namelijk nodig om gedurende een langere periode een station zonder reizigers te hebben om de trappen te vervangen.

Hinder

Komende zomer gaat de reiziger slechts beperkt hinder hebben van het werk, er is slechts een buitendienststelling van het spoor van vier dagen. Dit is onder andere ook gunstig voor bezoekers van evenementen zoals de kermis, die hier dan geen hinder van zal ondervinden. De verwachte hinder voor omwonenden van de bouw van het vierde perron blijft ongewijzigd. Dit is nu en blijft de komende maanden merkbaar. Hierover blijven we de omgeving (bewoners en bedrijven) over informeren via brieven en de bouwapp.

Meer treinen, nieuw perron

Een belangrijke onderdeel is de bouw van een vierde perron op station Tilburg, zodat er meer ruimte is voor reizigers en er meer treinen kunnen aankomen en vertrekken. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe perron optimaal bereikbaar is, passen we ook de sporen aan.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers