Aanleg geluidschermen van start in Lansingerland

Nieuws

23 december 2020

Op 7 december 2020 (in tegenstelling tot eerder gecommuniceerde datum van 10 december 2020) start aannemer Infraspeed met de aanleg van de geluidschermen in Lansingerland. Sinds de ingebruikname van de HSL ondervinden bewoners in Lansingerland veel geluidsoverlast.

Goede oplossing

ProRail heeft samen met Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Stichting Stop Geluidsoverlast HSL en Gemeente Lansingerland de handen ineen geslagen om tot een goede oplossing te komen. Hiervoor zijn eerder dit jaar raildempers geplaatst en binnenkort start de aannemer Infraspeed met het vervangen van een deel van het bestaande glazen geluidscherm door geluidsabsorberend materiaal. Volgend jaar zullen ter hoogte van het Annie M.G. Schmidt Park nieuwe geluidschermen worden gebouwd. Door het toepassen van dit hele pakket aan maatregelen gaat het geluidsniveau omlaag.

Wat gaan we precies doen? 

  • 24 nov  – eind december 2020: Plaatsen keten, aanbrengen rijplaten, verwijderen hekwerk en inrichten werkterrein aan de Wildersekade aan de zuidwestzijde van de HSL 
  • 7 december 2020 – medio mei 2021: Graafwerkzaamheden, sloop fundatie en verwijderen glazen panelen aan de westzijde ter hoogte van het Annie M.G. Schmidt Park
  • Maart – oktober 2021: Bouwen nieuw scherm westzijde ter hoogte van het Annie M.G. Schmidt Park
  • Maart – oktober 2021: Absorberend maken bestaande schermen aan oostzijde tussen de Wildersekade en Jacob Marislaan
  • Augustus – november 2021: Absorberend maken bestaande schermen aan de westzijde tussen de Wildersekade en Annie M.G. Schmidt Park

Wat merken omwonenden ervan

De werkzaamheden vinden zowel overdag als ook ’s nachts plaats. De sloopwerkzaamheden kunnen veel geluidhinder opleveren. Daarnaast zal er een aantal weken geen geluidscherm staan aan de Westzijde ter hoogte van het Annie M.G. Schmidt Park, waardoor omwonenden tijdelijk extra overlast van de trein kunnen ervaren. Wij realiseren ons dit en hebben daarom de sloopwerkzaamheden zo veel mogelijk overdag gepland en de opbouwwerkzaamheden ’s nachts.

Wij doen er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. De start heeft lang op zich laten wachten en het duurt ook enige tijd duurt voordat alles af is. De aanleg van het nieuw te bouwen scherm aan de westzijde tussen het Offenbachplantsoen en 300 meter voorbij de Anthuriumweg moet nog worden gepland. Zodra dit bekend is zullen wij omwonenden hierover informeren.

Via e-mail verder op de hoogte

Graag willen wij omwonenden attenderen op www.prorail.nl/spoorwerk. Daar is te zien wanneer wij concreet aan de slag gaan. Via dit kanaal zullen wij de exacte data communiceren. Ook kunnen omwonenden een automatische mail ontvangen wanneer wij aan het werk gaan. Ga hiervoor naar https://mijnprorail.prorail.nl/ om u voor deze e-mailservice aan te melden.

Wanneer van start in andere plaatsen?

Momenteel lopen de voorbereidingen voor het aanpassen van de geluidschermen in Kaag en Braassem, Zoetermeer, Zwijndrecht en Strijen. Zodra de planning hiervoor gereed is, zullen wij deze communiceren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers