Aanleg randweg Tricht van start

Nieuws

26 oktober 2020

In het Gelderse Tricht is maandag 26 oktober gestart met de aanleg van de Hooglandscheweg. Dit is onderdeel van het spoorproject PHS Geldermalsen. Auto’s en vrachtwagens worden straks om het dorp heen geleid via een nieuwe randweg.

 

 

Extra spoor

Dwars door Tricht loopt een druk bereden spoorlijn. Vanwege de groei van het treinverkeer komt er een extra spoor bij en worden de bestaande overwegen gesaneerd. Om de leefbaarheid in stand te houden, krijgt het dorp een 2,3 kilometer lange nieuwe randweg met een onderdoorgang onder het spoor door. Doorgaand wegverkeer en met name vrachtwagens, kunnen dan om het dorp heen rijden in plaats van er dwars doorheen. 

Bekijk: Meer informatie over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer in en rond Geldermalsen

Mijlpaal

Vanochtend is aannemer Van Wijk Nieuwegein na maanden van voorbereidende werkzaamheden gestart met de aanleg. Een prachtige mijlpaal die we zonder corona graag ter plekke gevierd zouden hebben met de bewoners van het dorp, de gemeente West Betuwe en de aannemer. Dankzij de randweg wordt Tricht immers een stuk veiliger en rustiger; een belangrijke verbetering van de leefbaarheid.

Planning 

Na de voorbereidende werkzaamheden start de aannemer vandaag met het aanpassen van de kruising Lingedijk – De Twee Morgen. Later volgt de aanleg van het weglichaam, aanpassingen aan de waterhuishouding en tot slot de asfaltering. De nieuwe onderdoorgang die door de Lingense Alliantie is gebouwd, is deze zomer al onder het spoor geschoven en wordt nu afgebouwd.

Volgens de planning wordt de randweg in augustus 2021 opengesteld. Direct daarna sluiten we de laatst overgebleven overweg in Tricht af. Hiervoor in de plaats komt een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers.

Betrokkenheid bewoners

ProRail heeft bij de voorbereiding van de werkzaamheden hoog ingezet op de inspraak van bewoners. Samen met de gemeente hebben we de inwoners van Tricht gevraagd welke soorten het beste in het landschap zouden passen.

Verrassend veel mensen reageerden op de enquete. Zij zien het liefst verschillende soorten bomen en struiken die bijen en insecten aantrekken zoals hoogstamfruitbomen en lindebomen met daaronder ligusterhagen. De gemeente en ProRail nemen dit over en de aanleg hiervan start na de ingebruikname van de weg in augustus 2021.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers