Aanpassingen station Emmen Zuid krijgen vorm

Nieuws

26 november 2021

We zijn bezig met de uitbreiding van station Emmen Zuid. In opdracht van de provincie Drenthe verdubbelen we daar het spoor, bouwen we een nieuwe wachtruimte en een tweede perron. Met de spoorverdubbeling verbetert de dienstregeling tussen Emmen en Zwolle en wordt de reistijd drie minuten korter. Bij zo’n spoorverdubbeling komt een hoop kijken.

Treinbeveiliging

“Het is een mooi, maar uitdagend project”, zegt Jordi Boer, bouwmanager bij ProRail. Wat het zo uitdagend maakt? Voor het traject moest een geheel nieuw treinbeveiligingssysteem worden ontwikkeld. “Het bestaande beveiligingssysteem dat er ligt is al wat ouder en wordt niet meer gemaakt. Een alternatief was niet direct voor handen en dus moesten we iets nieuws ontwikkelen. Dat is gelukt. We kunnen het nu gaan implementeren.”

600 meter extra spoor

De werkzaamheden om het nieuwe systeem aan te leggen zijn inmiddels begonnen. In mei dit jaar zijn in een van het spoor de voorbereidingen getroffen. Er zijn kabels en leidingen gelegd en er is gewerkt aan de bovenleiding. Inmiddels ligt er ook over 600 meter extra spoor. Het leggen van wissels en het aansluiten van het extra spoor op het bestaande spoor en de beveiliging gebeurt volgend jaar in februari en april tijdens geplande buitendienststellingen.

 

  • Graafmachines doen hun werk op station Emmen Zuid
  • Het nieuwe spoor wordt aangelegd
  • Kabels en leidingen worden aangelegd
  • De bestrating op het nieuwe perron
  • Het nieuwe relaishuis

Aanpassingen station

Met een spoorverdubbeling zijn ook de nodige aanpassingen op het station nodig. Station Emmen Zuid krijgt een tweede perron en een nieuwe wachtruimte in dezelfde stijl als de huidige. Aannemer VolkerRail is momenteel bezig met het afbouwen van het perron, zoals het aanbrengen van bestrating en het plaatsen van nieuw perronmeubilair en de nieuwe wachtruimte.

Relaishuis

Ook is er onlangs een nieuw relaishuis geplaatst bij het station. “Het nieuwe relaishuis is vorige week geplaatst en dat is een mooie mijlpaal. Vanuit het relaishuis wordt namelijk alles aangestuurd met betrekking tot de veiligheid”, legt Jordi Boer uit. “Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de aansturing van de seinen en de verbinding naar de treinverkeersleider.” Het inrichten, aansluiten en testen van het nieuwe relaishuis gebeurt de komende maanden. In de loop van 2022 wordt het project opgeleverd en is station Emmen Zuid klaar voor de toekomst.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers