Aanrijding op overweg bij Boazum (update)

Nieuws

5 juni 2021

Op zaterdag 5 juni vond rond 10.00 uur bij Boazum in Friesland een aanrijding plaats. Een trein van Arriva botste op een auto op een overweg, waarbij helaas twee inzittenden zijn omgekomen.

Update 18.00 uur

Vanaf de ochtend werkten hulpdiensten en ProRail aan de berging van slachtoffers, trein en auto. Inmiddels zijn de sporen nagekeken en is daar geen schade aan geconstateerd. Treinverkeer is opgestart. Reizigers raden we aan voor vertrek hun reisplanner te checken.

Evacuatie

Het ongeluk gebeurde zaterdagmorgen op de onbeveiligde overweg Singel. Hulpdiensten kwamen ter plaatse. Reizigers en treinpersoneel zijn ongedeerd gebleven. Arriva zette bussen in om reizigers te evacueren.

Berging en herstel

ProRail werkte samen met de hulpdiensten aan de zorgvuldige berging van de slachtoffers van dit vreselijke ongeval. De auto zat vast onder de trein. Pas toen trein en auto trein waren afgevoerd kon ProRail schade aan het spoor inspecteren.   

Aanpak van deze overweg

De overweg Singel krijgt bomen en bellen. De planuitwerking hiervoor is gaande, nadat eind 2020 een akkoord daarover met provincie en gemeente bereikt werd. Samen betalen we de kosten van de aanleg van de overweginstallatie.

Het realiseren van een nieuwe beveiligde overweg is complex en tijdrovend juist met het oog op de veiligheid. Want iedereen, van weggebruiker tot machinist en treindienstverkeesleider, rekent daarna op de werking ervan, in alle omstandigheden.

De overwegsystemen moeten we daarom goed aansluiten op bestaande systemen en overwegen langs de baan. En de nieuwe overweginstallatie moeten we aansluiten op de communicatie van de treinverkeersleiding. Alleen op die manier ontstaat er een nieuwe veiligere situatie.

Uiterlijk begin 2023 verwachten we de overweg van bomen, bellen en lampen te voorzien.

Lees meer over onbeveiligde overwegen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers