Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Aantal koperdiefstallen op het spoor historisch laag

Nieuws

8 februari 2020

Het aantal koperdiefstallen op en rond het spoor is nog nooit zo laag geweest als het afgelopen jaar. Het aantal werd teruggebracht van 516 diefstallen in 2011 naar 65 in 2019. Dit komt met name door het nemen van een aantal succesvolle preventieve maatregelen.

Aantal diefstallen historisch laag

ProRail is blij met de daling van het aantal diefstallen. In 2011 hadden we tijdens het dieptepunt te maken met maar liefst 516 diefstallen of pogingen daartoe. Vanwege dit hoge aantal hebben we onze preventieve aanpak sterk verbeterd en met resultaat.

Aantal koperdiefstallen
Aantal koperdiefstallen

Minder vertraging

Het stelen van koper op en rond het spoor is niet alleen levensgevaarlijk voor de koperdieven, maar het kan ook veel overlast voor treinreizigers veroorzaken. De koperen kabels die worden gestolen zorgen ervoor dat onderdelen van het spoor hun werk kunnen doen. Wanneer dit wordt vernield, zorgt dit ervoor dat treinen niet meer kunnen rijden totdat de kabels zijn vervangen. In 2015 en 2016 zorgde de koperdieven voor meer dan 50.000 vertragingsminuten voor reizigers. In 2019 is ook dit aantal historisch laag.

Vertragingsminuten
Vertragingsminuten

Van bijna 3 miljoen euro naar 1,5 ton

Het herstellen van vernielde kabels kost de maatschappij veel geld. In 2011 kostte het herstellen van de schade bijna 3 miljoen euro. Hierbij spreken we alleen over de materiële kosten. De maatschappelijke kosten door de treinvertraging maken het schadebedrag nog vele malen groter. Gelukkig zijn ook de materiële kosten gedaald naar zo'n 150.000 euro. Iedere euro door diefstal blijft zonde van het geld, dus we blijven ons inzetten om het aantal nog lager te krijgen.

Geschatte directe schade
Geschatte directe schade

Van koper naar aluminium

Het op steeds meer plekken vervangen van koper door aluminium, is een van de succesvolle preventieve maatregelen die ProRail neemt. Aluminium is vanwege de lagere verkoopwaarde een stuk minder diefstalgevoelig, maar aluminium bekabeling werkt voor het spoor even goed. 

De preventieve aanpak heeft dus effect. Ook de goede samenwerking met de politie speelt hier een rol in. ProRail investeerde daarnaast in nog een aantal andere maatregelen, zoals:

  • Big data laten zien op welke plekken de kans op koperdiefstal het grootst is. Op die plekken laat ProRail bijvoorbeeld buitengewoon opsporingsambtenaars surveilleren.
  • We hebben nog beter in kaart gebracht waar goed hekwerk voor preventie kan zorgen.
  • We maken intensiever gebruik van (mobiel) cameratoezicht.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers