Achtste testdag: ProRail verkeersleiding

Nieuws

24 oktober 2017

Sinds 6 september kan het op woensdagen: iedere tien minuten een trein pakken op de grote stations tussen Amsterdam en Eindhoven. Op deze testdagen nemen ProRail en NS een voorproef op de nieuwe dienstregeling op het spoor die op 10 december in gaat. ProRail verzorgt de verkeersleiding. Wat houdt dat precies in?

Het werk van ProRail verkeersleiding vindt vooral achter de schermen plaats. 13 verkeersleidingsposten regelen het totale Nederlandse treinverkeer. Treinreizigers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig en stipt op tijd hun eindbestemming bereiken. Goederenvervoerders hebben spoorcapaciteit nodig om hun vracht flexibel en snel te kunnen vervoeren. Dat vraagt een goede coördinatie van het treinverkeer.

Vijf verkeersleidingsposten betrokken bij testdagen

Om de test met meer treinverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven mogelijk te maken, zijn verschillende verkeersleidingsposten betrokken. In Amsterdam, Utrecht en Eindhoven gebeurt het meeste werk. Maar ook bij de verkeersleidingspost in Maastricht en die op goederenemplacement Kijfhoek, zijn de treinverkeersleiders betrokken bij de testdagen. Lees meer over de rol van verkeersleidingspost Kijfhoek in in dit nieuwsbericht: Vierde testdag: goederenverkeer tijdens de testdag.

 

Punctueel volgens de dienstregeling

ProRail zorgt ervoor dat de treinen op alle spoorlijnen in Nederland volgens de dienstregeling kunnen rijden. Dat dagelijkse proces gaat grotendeels geautomatiseerd: wissels, seinen en bruggen worden bijvoorbeeld automatisch bediend. Onze treinverkeersleiders houden vanuit dertien plekken in het land alles nauwgezet in de gaten. Waar nodig grijpen ze in.

OCCR

Als een kapotte trein een baanvak verspert, de bliksem in de bovenleiding slaat of een defecte wissel roet in het eten gooit, kunnen we niet meer volgens de dienstregeling rijden. Op dat moment komt de landelijke verkeersleiding van ProRail in actie, die de treinenloop zo snel mogelijk weer herstelt. De landelijke verkeersleiding van ProRail werkt vanuit het Operationeel Controlecentrum Rail (OCCR) in Utrecht, het controlecentrum van ProRail.

Werken bij ProRail

Lijkt het je leuk om bij ons te werken als treindienstleider? Heb je stalen zenuwen en blijf je koel onder alle omstandigheden? Solliciteer dan via werkenbijprorail.nl/vacatures. Daar staan alle vacatures op een rijtje. Voor veel verkeersleidingsposten en niet alleen op de A2-corridor zijn we op zoek naar personeel.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers