Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Alexiatunnel winnaar van de Hilversumse Architectuurprijs

Nieuws

24 april 2023

De Alexiatunnel in Hilversum heeft de achtste editie van de Hilversumse Architectuurprijs gewonnen. Afgelopen donderdag 20 april koos de vakjury tijdens de uitreiking unaniem voor de Alexiatunnel. Samen met onze projectpartners Provincie Noord-Holland en aannemer BAM Infra Nederland zijn we daar ontzettend trots op.

Een kwalitatief en functioneel ontwerp

Als onderdeel van het project HOV in ’t Gooi is de Alexiatunnel ontworpen door POSAD/MAXWAN en A&E Architecten. Door de aanleg van de Alexiatunnel is volgens de jury Hilversum beter bereikbaar, is er sprake van een flinke gebiedsverbetering en geeft de tunnel ruimte aan zowel de fiets als de auto.

De jury is zeer te spreken over de eenvoud en het kwaliteitsniveau van het ontwerp, de detaillering, de materiaalkeuze en de afwerking van het project. De jury benoemt de transformatie met het begrip 'stadschirurgie': een ingreep waarbij na een zorgvuldige analyse van een bestaande situatie met minimale maar intelligente middelen een zorgvuldige ingreep is uitgevoerd. Met als resultaat een functionele en ruimtelijke verbetering ten opzichte van de oude situatie.

De Alexiatunnel vanuit de lucht gezien
De Alexiatunnel vanuit de lucht gezien

Een bijzonder ontwerp- en bouwproces

In de conclusie van de jury waren er ook grote complimenten voor het ontwerp- en bouwproces. Een proces waarbij de opdrachtgevende partijen en aannemer samen met de omwonenden gedurende lange tijd intensief betrokken waren. Gedurende de ontwerp- en uitvoeringsfase van dit project bleef men goed in gesprek met elkaar en de omgeving. De jury geeft aan dat de waardering voor de omwonenden voortkomt uit de wetenschap dat zij voldoende overtuigd waren van het belang en de kwaliteit van dit project ondanks de bouwhinder die bij een dergelijk groot project komt kijken.

David Vos, architect A&E architecten, reageert op de prijs: “Wij zijn trots op de enorme verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in de omgeving waarin de Alexiatunnel als een vanzelfsprekendheid onderdeel vanuit maakt.” Maarten Mulder, projectmanager bij ProRail vertelt: “Deze prijs is voor ons de kroon op het werk. Het bevestigt dat we echt iets moois hebben toegevoegd aan de omgeving. Ik heb veel waardering voor de architecten van POSAD/MAXWAN en A&E die een prachtig ontwerp hebben gemaakt en ons al die tijd hebben geholpen daar invulling aan te geven.”

HOV in ‘t Gooi

De Alexiatunnel is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi en maakt deel uit van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum. Het is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Het bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer (auto’s) en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers).

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers