Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Alle stations in Almere hebben nu een AED, eind dit jaar heel Flevoland

Nieuws

25 november 2021

ProRail en NS hebben een AED op alle stations in Almere geplaatst. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal worden er 715 geplaatst. Eind dit jaar volgt station Dronten, vanaf dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED.

Landelijk dekkend netwerk

Tot afgelopen zomer waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Harro Homan, regiodirecteur ProRail: “Met de plaatsing van deze AED’s zorgen we ervoor dat mensen in de omgeving van de stations in Almere een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand. Dat gebeurt samen met de vrijwilligers van HartslagNu, die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die dag en nacht beschikbaar zijn om levens te redden.”

Met de plaatsing van deze AED’s zorgen we ervoor dat mensen een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Ook voor de omgeving

In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Irma Winkenius, regiodirecteur NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station.” Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, vult aan: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Dekking in heel Flevoland

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Daarom werken ProRail, NS, gemeenten en de Hartstichting samen om op alle stations in Nederland een AED te plaatsen. In Flevoland is het bijna zo ver.

Na alle stations in Almere volgt eind dit jaar station Dronten. Vanaf dat moment zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. De AED’s op station Almere Centrum en Lelystad Centrum zijn dan nog niet aangesloten op het netwerk van HartslagNU, maar worden daar vervolgens ook op aangesloten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers