Architectuurprijs voor verkeersleidingspost Utrecht

Nieuws

Gepubliceerd op 8 augustus 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:27 uur

De verkeersleidingspost in Utrecht heeft een prestigieuze internationale architectuurprijs in de wacht gesleept. In het robuuste, markante gebouw regelt ProRail al het treinverkeer in de regio.

Internationale blikvanger

De verkeersleidingpost Utrecht is goed zichtbaar vanuit de trein tussen Utrecht en Amsterdam. De blikvanger langs ons spoor is dus ook in het buitenland opgevallen, want het gebouw heeft onlangs de 'International Architecture Award 2016' gekregen. In totaal waren er 132 winnende projecten uit 43 verschillende landen. De VL-post Utrecht is het enige Nederlandse project op de lijst. Niet alleen gebouwen komen in aanmerking voor de prijs, ook landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige projecten kunnen meedoen. Er waren dit jaar honderden inzendingen, de jury kreeg uiteindelijk een shortlist van 370 projecten voorgelegd. De bekendmaking van de 132 winnaars vond in juli plaats in Italië.

Robuust

De VL-post Utrecht is ontworpen door architectenbureau de Jong Gortemaker Algra. Het gebouw beslaat circa 4.500 m², waarvan 1000 m² voor de seinzaal. Door gebruik van staal en glas heeft de VL-post een industriële en robuuste uitstraling. In het ontwerp staan de gebruikers centraal. Het is een duurzaam gebouw met bijvoorbeeld driedubbel glas en een ‘energiedak’ met zonnepanelen en beplanting voor extra isolatie. De post is sinds 2015 in gebruik.

Uitreiking

De prijs wordt uitgegeven door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd. De uitreiking van de Award is op 2 september in Istanbul. De winnende projecten zullen daar met foto's worden tentoongesteld, voorafgaand aan de Istanbul Design Biënnale. In 2016 en 2017 gaat de tentoonstelling door Europa: onder andere Athene, Milaan, Lissabon en Berlijn. Ook verschijnt er een boek over de winnende projecten. De prijs bestaat sinds 2004.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers